Este ciocolata dăunătoare pentru câini?


Se întâmplă să scăpăm pe jos o bucată de ciocolată, iar cine are acasă un câine știe că acesta se va arunca numaidecât asupra ei. Păcat de ciocolată. Dar la scurtă vreme apoi stăpânul constată că animalul începe să se poarte ciudat. Care este legătura?

Ciocolată? Este desertul preferat al multora. Câinii nu fac excepție. Dar ei nu ar trebui să o consume sub nici o formă. Pentru că dacă în cazul oamenilor acest deliciu poate afecta silueta sau dinții, la câini lucrurile stau altfel, putând cauza decesul. Ciocolata este dăunătoare pentru aceștia.

Acest lucru se datorează unei substanțe conținute în boabele de cacao, teobromina. Omul are enzime, care pot să dizolve și să transforme rapid teobromina. Câinii nu au această enzimă în organism, ne explică Astrid Behr de la Asociația Federală a Medicilor Veterinari din Germania. Câinele poate transforma doar foarte lent această substanță, iar procesul este dăunător organismului.

Cu cât mai mare este conținutul de cacao, cu atât mai dăunătoare este ciocolata pentru câini. Ciocolata cu lapte conține mai puțină teobromină decât cea amăruie, spre exemplu. În mod evident, este important ce cantitate a reușit animalul să înghită. Iar masa corporală a acestuia este critică. Unui câine de mici dimensiuni viața îi va fi pusă în pericol mai ușor, adaugă Behr. Dacă un câine cântărește șase kilograme și înfulecă 100 de grame de ciocolată, este cu totul altceva decât în cazul în care aceeași cantitate este înghițită de un câine de 40 de kilograme.

La circa 1-4 ore după această gustare fatală, uneori poate ceva mai târziu, câinele începe să prezinte primele simptome: pot exista palpitații cardiace, diaree și vărsături, convulsii și spasme care duc la inconștiență. Dacă animalul ajunge în această ultimă fază, atunci din punct de vedere terapeutic nu se mai poate face nimic. Orice ajutor este tardiv.

http://www.n-tv.de/wissen/frageantwort/Ist-Schokolade-fuer-Hunde-giftig-article19734867.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 × = 21