Este periculos sistemul Face ID de pe iPhoneX?

Funcția de recunoaștere 3D a fețelor, denumită “Face ID”, de pe noul iPhone X, lucrează foarte rapid și eficient, se pare. Această tehnologie ar fi chiar mai sigură decât senzorul de amprentă echipat pe iPhone-urile actuale. Dar acest lucru nu este valabil în toate privințele, există și dezavantaje.

Cea mai importantă caracteristică de pe noul iPhoneX este faptul că nu are un buton de Home ca și toate celelalte modele dinaintea sa, astfel că nu are posibilitatea de integrare a unui senzor de amprentă. Apple a înlocuit funcția de securizare Touch ID cu Face ID. Acest lucru înseamnă că, camera frontală și cea cu infraroșu de pe iPhoneX scanează o imagine 3D a utilizatorului și o compară cu cea salvată în memoria internă. Pentru că imaginea virtuală utilizează peste 30.000 de puncte de recunoaștere, Face ID va fi mai dificil de “păcălit” decât Touch ID.

Tehnologia pare să fie suficient de rapidă, la testele preliminare nu au existat deloc întârzieri în recunoașterea proprietarului de drept. Touch ID a dat însă greș o dată în timpul prezentării. Dar după cum se vede destul de clar în videclipurile de la evenimentul Apple, va fi necesar să se seteze și un cod PIN suplimentar, cum era necesar și în cazul Touch ID.

În principiu Face ID pare să fie un adevărat succes. Dar nu toți experții sunt de aceeași părere. Edward Snowden, spre exemplu, avertizează prin intermediul unui mesaj pe Twitter că Apple vrea să transforme recunoaștere facială în ceva obișnuit, prezent în viața de zi cu zi. Iar când oamenii se vor obișnui cu scanarea fețelor, spre exemplu pentru a putea plăti la supermarket, atunci acest fenomen poate conduce în cele din urmă la utilizarea acestei tehnologii în scopuri de spionaj.

Securitatea oferită de Face ID nu este pusă la îndoială de Snowden, el vorbește doar despre acceptarea pe scară largă a unei tehnologii pe care el o consideră periculoasă. Recunoaștere facială 3D oferită de Apple este “suprinzător de robustă”, spune acesta. Iar la fel ca și în cazul Touch ID, utilizatorul are posibilitatea în iOS 11 de a dezactiva Face ID, apăsând butonul de pornire de cinci ori consecutiv.

http://www.n-tv.de/technik/Ist-die-Face-ID-des-iPhone-X-gefaehrlich-article20031851.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 2 =