EuG confirmă tarife vamale protecționiste

Din anul 2013 mulți importatori chinezi trebuie să plătească tarife vamale punitive la importul de module solare în Uniunea Europeană. Există proteste împotriva acestor taxe vamale. O curte confirmă însă măsura, se vorbește despre faptul că bunurile de import fac obiectul unei activități de dumping.

În conflictul comercial dintre Bruxelles și Beijing privind importurile de module solare ieftine, Curtea Europeană de Justiție (EuG) a decis în favoarea taxelor vamale punitive aplicate de UE în 2013. Acuzațiile implică și cereri de despăgubire, pentru pierderile pe care producătorii europeni le-ar fi suferit de pe urma pătrunderii pe piață a unor produse la prețuri de dumping, se spune în decizia sosită de la Luxembourg.

UE a introdus tarifele vamale anti-dumping în decembrie 2013, după ce anchetele au relevat că panourile solare sunt vândute în Europa sub valoarea lor normală de piață numai datorită faptului că au fost produse cu subvenții ilegale din partea companiilor chineze. 26 de companii chineze au înaintat plângeri la Curtea Europeană de Justiție, care trebuie să achite acum taxe vamale de 47,7% din prețul produselor.

Tarifele vamale sunt aplicate doar pentru o parte din importatorii chinezi. Peste o jumătate dintre aceștia au semnat în 2013 un acord corespunzător cu UE și sunt obligați să respecte un preț minim pe piață.

O alianță formată de firme europene a cerut ca aceste taxe să fie introduse. Cu toate acestea, ele se opun celorlalte firme din UE care profită de pe urma panourilor ieftine din China, pentru că le folosesc ca și client final sau le vând către clientul final.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/EuG-bestaetigt-Schutzzoelle-gegen-China-article19723350.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 2 =