EURO CLUB 2014

  • 1799673052Bun venit în clubul Euro

Începând cu luna ianuarie a anului viitor, Letonia se va alătura zonei euro, chiar dacă populația este sceptică acestei migrări. Aderarea Lituaniei este programată pentru anul 2015. Toate țările baltice reprezintă parteneri de încredere ai Germaniei.

 

În urmă cu 12 ani, Germania a renunțat la Deutsche Mark și a adoptat pentru plată moneda euro. În mod similar și cu aceeași dificultate cu care au făcut-o nemții atunci, renunță și letonii acum la moneda lor, lats-ul. Letonia reprezintă a doua țară baltică și a treia țară din fostul bloc comunist care să adopte moneda euro, după Slovacia și Estonia. Migrația către noua monedă se va realiza la 1 ianuarie 2014, chiar dacă mai mult de două milioane de letoni s-au declarat împotrivă.

 

Cu toate acestea, comisia EU de la Bruxelles vede aderarea celei de-a 18-a țări ca un semn de speranță pentru această uniune monetară aflată în dificultate. Scepticismul printre letoni are și motive întemeiate. Spre deosebire de Deutsche Mark, lats-ul leton nu a fost niciodată o monedă populară pe piețele de capital. Pentru letoni însă, lats-ul este simbolul obținerii independenței acum 22 de ani, față de Uniunea Sovietică. Pînă în 1991 letonii foloseau rubla rusească pentru plăți. Relația cu Rusia, precum și cu importantele grupuri minoritare ruse din Letonia sunt în continuare tensionate. Aproape 30% din populația Letoniei se declară de etnie rusă. Rușii rămași în urmă nu au primit automat cetățenie letonă în 1991, ci aceștia au fost nevoiți să treacă un test pentru obținerea ei. Din motive de mândrie sau orgoliu, mulți dintre acești ruși rămași în Letonia au preferat să se declare apatrizi. Copii acestora au cel mai adesea pașaport leton, dar dacă veți intra în supermarketuri veți observa că aceștia se adresează vânzătoarelor letone în limba rusă. Unii pot rămâne cu impresia că în Letonia rușii sunt încă la putere, având un teatru în limba rusă în capitala Letoniei, Riga și având o influență majoră pe plan politic și în afaceri.

 

Mulți letoni au răspuns cu forță în timpul ocupației ruse, apărând identitatea lor culturală. Aici putem remarca muzica clasică și muzica populară letonă, care au ieșit la iveală prin revoluția din 1991, dar și o monedă proprie. Politicienii letoni au oferit un argument puternic trecerii la euro și anume că lats-ul este de mult în drumul către pensionare, acesta are o cotație fixă față de euro încă din 2005. Cu toate acestea, lats-ul face parte din cultura letonă.

 

Pentru a putea adopta moneda euro, Letonia a fost nevoită să atingă criteriile de la Maastricht, nu fără eforturi drastice. Cea mai mare dintre țările baltice a suferit o contractare a economiei în anii 2008, 2009, și 2010. S-au văzut apoi nevoiți să apeleze la un împrumut de urgență de 7,5 miliarde de euro, salariile și pensiile din sectorul public au fost reduse radical cu procente între 10 și 20%. Populația letonă a avut de suferit, șomajul dublându-se, până la procentul de 18%. Însă protestele împotriva planului de austeritate nu s-au materializat. Însă 300.000 de tineri letoni au părăsit țara în căutarea unui loc mai bun de trai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

86 − 78 =