Euro și-a revenit după o cădere la minimul ultimelor 21 de luni ca urmare a Referendumului din Italia

images
Moneda euro și-a revenit luni după o cădere la minimul ultimelor 21 de luni, recuperând o mare parte din pierderile înregistrate ca urmare a înfrângerii zdrobitoare suferite de premierul Italiei, Matteo Renzi, la Referendumul de duminică, transmite Reuters.

În cursul schimburilor de pe piețele asiatice, moneda euro a coborât până la valoarea de 1,0505 dolari, cel mai slab curs de schimb al euro după luna martie 2015, investitorii fiind îngrijorați de creșterea incertitudinii politice în zona euro. Însă în jurul orei 08.55 GMT moneda unică a recuperat cea mai mare din pierderi și se tranzacționa la 1,0650 dolari, în scădere cu doar 0,1% față de valoarea înregistrată la închiderea ședinței precedente.

Rezultatul referendumului din Italia nu constituie o surpriză însă diferența dintre cei care care s-au opus reformelor constituționale promovate de premierul italian, 59,1% din voturi, și cei care au votat pentru a fost peste estimări.

“Pentru că rezultatul votului era, în mare parte, așteptat, nu există o dorință de a împinge tendința prea departe. De acum încolo, piața valutară va urmări semnalele care vin de pe piețele de obligațiuni, reacția piețelor de acțiuni și va aștepta opiniile agențiilor de rating”, a apreciat Kit Juckes, analist la Societe Generale.

La scurt timp după deschiderea piețelor europene de obligațiuni, randamentul pentru titlurile de stat italiene cu scadența la 10 ani a urcat cu 13 puncte de bază depășind pragul de 2% dar în jurul orei 08.55 GMT a revenit sub acest prag, înregistrând o creștere de doar șase puncte de bază comparativ cu ședința precedentă.

Mai multe surse din interiorul Băncii Centrale Europene au declarat zilele trecute pentru Reuters că BCE este gata să își majoreze achizițiile de obligațiuni guvernamentale italiene dacă rezultatele referendumului vor duce la o vânzare masivă însă luni traderii au spus că nu există dovezi privind intrarea BCE pe piață până la această oră.

Demisia premierului italian Matteo Renzi deschidea calea unor alegeri anticipate în 2017 cu posibilitatea ca anumite forțe politice anti-euro, precum Mișcarea 5 Stele (M5S, populistă), să câștige puterea într-un moment în care Uniunea Europeană nu și-a revenit încă de pe urma deciziei Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană.

“Rezultatul referendumului a crescut ușor probabilitatea unei crize precum cea din 2011 dar chiar și o criză de amploare nu ar fi o povară semnificativă pentru euro”, a declarat analistul Commerzbank, Ulrich Leuchtmann, referindu-se la creșterea explozivă a costurilor cu împrumuturile Italiei în urmă cu cinci ani. “Singurul lucru care ar fi o povară mare pentru euro este dacă BCE reacționează cu o politică monetară mai expansivă însă având în vedere că obligațiunile italiene au avut o evoluție relativ modestă este puțin probabil ca BCE să adoptă măsuri de amploare”, a adăugat Ulrich Leuchtmann.

Unii analiști sunt de părere că moneda euro a primit un oarecare sprijin de pe urma rezultatelor alegerilor prezidențiale din Austria, câștigate de candidatul independent Alexander Van der Bellen, care l-a învins duminică pe contracandidatul său Norbert Hofer, susținut de extrema dreaptă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 − 10 =