“Europa trebuie să creadă în ea”, afirmă John Kerry

imageResize
Secretarul de stat american, John Kerry, a afirmat marți că Europa “trebuie să creadă în ea”, cu trei zile înainte de intrarea în funcție a președintelui ales, Donald Trump, care a criticat cu fermitate UE și a prezis alte retrageri după modelul Marii Britanii, relatează AFP.

“Nu știu unde va ajunge noua administrație”, a declarat el în fața Forumului Economic Mondial (WEF) de la Davos. “Mesajul meu, prieteni din Europa, (…) este că Europa trebuie să creadă în ea”, a continuat el.

“Europa trebuie să admită că motivul pentru care oamenii s-au unit nu este numai economic”, a continuat John Kerry. “A fost vorba de a opri masacrele comise de alți europeni”, a mai spus șeful diplomației de la Washington.

Pe de altă parte, secretarul de stat a lansat un avertisment serios în legătură cu pericolul retoricii protecționiste.

“Este cu adevărat periculos să joci cartea celui mai mic numitor comun al americanilor”, a subliniat el în fața elitei din lumea afacerilor și a politicii, acuzându-i pe cei care încearcă să exploateze fricile electoratului.

Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale cu un program care a promis repatrierea locurilor de muncă delocalizate în străinătate și a amenințat că va suspenda unele acorduri comerciale.

În opinia secretarului de stat american, automatizarea producției a avut un impact mai mare decât delocalizarea pe piața muncii din Statele Unite.

Într-un interviu publicat luni de cotidienele britanic Times și german Bild, Donald Trump a ținut să sublinieze că Marea Britanie “a avut dreptate” să părăsească Uniunea Europeană dominată, în opinia lui, de Germania. Viitorul președinte american a prezis că Brexitul va fi un “succes” și că alte țări vor părăsi, la rândul lor, UE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 × 1 =