Europenii își au destinul în propriile mâini, a declarat Merkel după criticile lui Trump

angela_merkel_foto_20568800
Cancelarul german Angela Merkel a afirmat luni că europenii își au destinul în propriile mâini, după criticile ferme formulate de președintele ales al SUA, Donald Trump, cu privire la Uniunea Europeană și laudele sale pentru Brexit, informează AFP.

‘Cred că noi, europenii, avem destinul nostru în propriile mâini. Voi continua să mă angajez pentru ca cele 27 de state membre să lucreze împreună pentru viitor, în fața provocărilor secolului XXI-lea’, a declarat Merkel, întrebată în timpul unei conferințe de presă cu privire la sprijinul formulat de Trump pentru ieșirea Marii Britanii din UE și predicția lui că și alte țări vor face la fel.

Într-un interviu oferit publicației germane Bild și celei britanice The Times, președintele ales al SUA, care își va prelua funcția vineri, a estimat că NATO este un for ‘depășit’ și a denunțat ca fiind ‘catastrofică’ politica cancelarului german de primire a migranților.

Cancelarul Merkel, a cărui țară a primit peste un milion de solicitanți de azil din 2015 până acum, nu a dorit să răspundă în detalii acestor critici, considerând că opiniile exprimate de Donald Trump sunt deja cunoscute.

‘Opiniile mele cu privire la problemele transatlantice sunt cunoscute. Președintele ales (al SUA) și le-a expus de mai multe ori pe ale lui. Iar atunci când va fi în funcție — ceea ce nu este cazul deocamdată — vom lucra desigur cu noul guvern american și vom vedea la ce acorduri vom ajunge’, a declarat Angela Merkel.

Nu în ultimul rând, Merkel a respins încă o dată orice legătură între amenințarea teroristă în Europa și refugiații care fug de războiul din Siria, dintre care sute de mii au ajuns în Germania.

‘Vreau să separ problema terorismului de problema refugiaților în ceea ce privește războiul din Siria’, a declarat Merkel, subliniind că ‘majoritatea sirienilor’ au fugit de ‘războiul civil, de luptele împotriva regimului lui Bashar al-Assad și de represaliile lui Assad’.

Înainte de Merkel, vicecancelarul german Sigmar Gabriel a replicat afirmațiilor lui Donald Trump cu privire la UE și Germania, îndemnându-i pe europeni să dea dovadă de ‘siguranță’ în fața succesorului lui Barack Obama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

31 − 30 =