Exemplul polonez in criza refugiatilor, pe care si guvernantii romani l-ar putea prelua

Secretele+miracolului+polonez_284492

Polonia a demonstrat seriozitate si consecventa in economia sa de cnd a intrat in UE, aparind la un moment dat si notiunea de “miracolul polonez” in special la absobtia fondurilor nerambursabile. Iata ca si de data aceasta  luat fata tuturor intratilor in UE, referitor la problema imigrantilor.

Astfel, Polonia ar putea accepta mai multi imigranti decat s-a angajat initial, dar numai daca Uniunea Europeana isi va securiza frontierele externe(adica si a lor), va separa imigrantii economici de refugiatii indreptatiti sa primeasca azil si va permite guvernului de la Varsovia sa participe la verificarea imigrantilor pe care ii va prelua, pentru ca acestia sa nu reprezinte un posibil risc de securitate, a declarat duminica un secretar de stat din Ministerul polonez de Externe.

Guvernul de la Varsovia s-a angajat anterior sa preia in mod voluntar 2.000 de refugiati. Potrivit secretarului de stat pentru afaceri europene din MAE polonez, Rafal Trzaskowski, Polonia ar putea prelua mai multi refugiati, fara sa precizeze deocamdata numarul, daca executivul comunitar va accepta toate cele trei conditii enuntate, informeaza Reuters.

Cat despre cotele obligatorii de refugiati, propuse de Comisia Europeana, guvernul polonez a precizat anterior ca se opune acestora si va prelua refugiati numai pe baza voluntara.

Conform proiectului inaintat de executivul comunitar, daca s-ar impune cotele obligatorii de refugiati, pe langa cei 2.000 pe care a acceptat sa-i primeasca, Polonia ar fi obligata sa preia inca aproape 10.000 de refugiati, solicitare ce a fost respinsa ferm de guvernul de la Varsovia.

Parlamentul polonez va avea miercuri o dezbatere extraordinara dedicata exclusiv crizei provocate de valul de refugiati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 3 =