Un nou studiu de la Karolinska Institutet din Suedia arată că exact aceleași mecanisme care determină apariția de beneficii ale exercițiilor fizice asupra creierului determină corpul să ardă grăsimi și să întărească sistemul imunitar. Rezultatele, care sunt publicate în jurnalul Metabolism Celular, pot să dea tonul pentru noi tratamente împotriva obezității și diabetului.
În anul 2014 cercetătorii de la Karolinska Institutet au raportat că au descoperit un mecanism în spatele efectelor benefice ale exercițiului fizic asupra creierului. Continuarea studiului demonstrează acum că aceleași procese accelerează metabolismul grăsimilor și întărește proprietățile anti-inflamatorii ale sistemului imunitar.
Cele două părți ale expresiei “minte sănătoasă în corp sănătos” au fost în sfârșit unite în mod științific, spune Jorge Ruas, principalul anchetator al Departamentului de Fiziologie și Farmacologie. Cercetările se alătură înțelegerii privind conexiunea dintre exercițiu fizic și beneficiile raportate de corp și care pe termen lung pot să determine apariția de noi tratamente pentru obezitate sau diabet.
În studiile timpurii cercetătorii au reușit să arate că mușchii antrenați ajută la curățarea sângelui într-un mod similar celui în care funcționează rinichii sau ficatul. Prin exercițiu fizic regulat, mușchii pot transforma subtanța marcatoare a stresului numită kynurenină în acid kynurenic. Nivelurile ridicate de kynurenină au fost identificate în persoane ce suferă de boli psihice sau depresie.
Pentru studiul actual cercetătorii au studiat în continuare funcțiile acidului kynurenic. Folosind șoareci hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi, care îi făcea să fie supraponderali și majorând apoi nivelul glicemiei, ei au descoperit că o doză zilnică de acid kynurenic a oprit creșterea în greutate a șoarecilor și le-a conferit o toleranță mai bună la glucoză, în ciuda faptului că nu s-au efectuat modificări în alimentația lor.
https://www.sciencedaily.com/releases/2018/02/180206140630.htm