O dietă fără gluten sau fără cereale poate reprezenta un risc și nu este recomandată decât în cazul persoanelor care sunt extrem de sensibile la gluten. O asemenea dietă este de asemenea foarte puțin probabil să aducă beneficii semnificative stării de sănătate.
Nu există nici un motiv pentru ca cineva care se simte bine să înceapă o dietă lipsită de gluten, doar pentru a promova starea de bine a organismului său, spune Dr. Benjamin Lebwohl, director de cercetări clinice la Celiac Disease Center din cadrul Columbia University. Nu este o dietă cu valoare intrinsecă pentru capitolul wellness.
Una dintre principalele probleme în evitarea cerealelor care conțin gluten, precum grâu, orz sau secară este că reduce calitatea generală a dietei. Cea mai comună problemă de care se lovesc oamenii când încep o dietă lipsită de gluten este că nu mai au de unde să își procure fibrele necesare organismului. Fibrele sunt importante pentru sănătatea generală a sistemului digestiv, astfel încât un aport inadecvat poate duce la constipație și alte probleme de digestie. Poate de asemenea să vă facă să vă simțiți mai greu sătui, ceea ce conduce la un aport prea mare de calorii și chiar creșterea în greutate. În timp ce, cerealele nu sunt singura sursă de fibre disponibilă, ele sunt o sursă foarte bună, iar majoritatea americanilor sunt departe de a atinge necesarul zilnic de fibre, între 20-40 de grame, indiferent de vârstă sau sex.
Dacă urmarea unei diete fără gluten implică renunțarea la orice fel de cereale integrale, acest lucru poate fi problematic, pentru că cerealele integrale sunt asociate cu numeroase beneficii pentru sănătate, în special pentru sănătatea inimii. Ca parte dintr-o dietă echilibrată, aportul ridicat de cereale integrale a fost asociat cu un risc redus de afecțiuni cardiace, risc scăzut de a dezvolta anumite tipuri de cancer, precum și diabet tip 2, obezitate sau infecții respiratorii.
Doar 1% dintre americani suferă cu adevărat de boala celiacă, care reprezintă o afecțiune autoimună extrem de serioasă, iar aceștia trebuie într-adevăr să urmeze o dietă strictă lipsită de gluten. Alți 6% au o sensibilitate crescută la gluten, o condiție mai puțin gravă care este conectată la probleme digestive sau alte simptome care nu reprezintă un diagnostic pozitiv pentru boala celiacă. Pentru restul lumii dieta lipsită de gluten nu este recomandată. Cu toate acestea, un raport publicat în 2013 de o firmă de cercetare americană a arătat că cel puțin unul din trei americani încearcă să evite consumul de gluten.