Guvernul german a adoptat miercuri un decret care intareste regulile privind investitiile straine in companiile considerate strategice, in momentul unei ingrijorari in crestere in Europa in fata apetitului Chinei, scrie AFP.
“Ramanem una dintre cele mai deschise economii din lume dar veghem de asemenea sa ramana corecte conditiile de concurenta”, a declarat ministrul social-democrat al Economiei, Brigitte Zypries.
Nu sunt citate tarile vizate dar cazul Chinei este evident.
Berlinul prelungeste astfel cu patru luni in loc de doua, in prezent, perioada de examinare a ofertelor.
De asemenea, domeniile supuse avizarii sunt extinse la prestatorii de servicii sau la producatorii de softuri folosite in sectoare strategice, precum retelele de electricitate, centralele nucleare, aprovizionarea cu apa, retelele de telecomunicatii, spitale sau aeroporturi.
Cancelarul Angela Merkel a avertizat inaintea summitului G20 de saptamana trecuta asupra expansionismului economic al Chinei subliniind ca, din punctul de vedere al Beijingului, Europa este perceputa drept o “peninsula asiatica”
Atunci, Angela Merkel s-a pronuntat pentru un veto european fata de anumite investitii ale Beijingului pe batranul continent, in linie cu presedintele francez Emmanuel Macron.
Berlinul este ingrijorat de apetitul investitorilor chinezi pentru companiile europene. In 2016, Germania si UE nu au putut decat sa constate, neputincioase, transferul tehnologiilor “made in Germany” in cadrul achizitiei producatorului german de masini-unelte Kuka de catre gigantul chinez Midea, pentru 4,6 miliarde de euro.
Germania a ales sa-l sprijine discret pe presedintele francez Emmanuel Macron care a propus sa se acorde mai multe puteri Bruxellesului pentru a controla achizitiile externe in Uniunea Europeana, pentru a proteja sectoarele strategice.
Dar aceasta idee a intampinat rezistenta in cadrul UE, in special din partea Portugaliei, Greciei si Spaniei, care se tem ca o astfel de masura va ingradi investitiile straine in aceste state.