Experții IT consideră că Blockchain va fi una din tehnologiile care va marca anul 2017


Tehnologia Blockchain, considerată de către experții în domeniul IT o bază reală pentru viitoarele politici publice, reprezintă una dintre cele mai importante concepte care vor marca următorii patru ani, în viziunea specialiștilor de la Cisco.

Alături de utilizarea criptografiei în vederea creării unui registru de date în care sunt incluse tranzacțiile utilizatorilor, așa-numita ‘Blockchain’, pe lista previziunilor pentru următorii patru ani se mai găsesc: realitatea virtuală (VR), Internet of Things (IoT), digitalizarea în rândul producătorilor de software sau firmelor de consultanță, dronele pentru mediul de afaceri, vehiculele autonome și materialele noi, cum ar fi grafenul sau silicenul, alcătuite dintr-un singur strat de atomi, și care ar putea revoluționa industria electronicelor și, nu în ultimul rând, mixul între dimensiunea fizică și cea virtuală (Pokemon Go).

‘Digitalizarea se află pe agenda unor categorii diverse, de la producători hardware, la companii de soft, firme de consultanță, politicieni, evangheliști ai tehnologiei (…) Tema centrală la Forumul Economic Mondial de la Davos din acest an a reprezentat-o a patra revoluție industrială. Pe măsură ce oamenii sunt tot mai conectați și digitalizarea se face simțită tot mai mult, datele se transformă în cel mai strategic activ al oricărei companii sau țări. Capacitatea de a securiza datele, de a acționa asupra datelor și de a oferi servicii bazate pe date va reprezenta factorul determinant pentru succesul organizațiilor. Cu toate acestea, mai există o condiție pentru realizarea unei digitalizări de succes: rețele pregătite pentru era digitală’, susțin experții de la Cisco.

În ceea ce privește tehnologia Blockchain, aceasta a început să fie însușită de anumite instituții bancare la nivel global. Astfel, în octombrie 2016, băncile Commonwealth Bank of Australia și Wells Fargo & Co au anunțat utilizarea, în premieră, a blockchain pentru reglarea unei operațiuni de comerț internațional privind livrarea de bumbac din SUA către China, potrivit Reuters.

Concret, traderul de bumbac Brighann Cotton Marketing din Australia a cumpărat o cantitate de bumbac cu livrare în portul Qingdao de la divizia americană Brighann Cotton din Texas. Operațiunea a vizat transferul sumei de 35.000 de dolari și a fost realizată între Commonwealth Bank of Australia și Wells Fargo.

În același context, conform portalului cyberscoop.com, la finele anului trecut, băncile centrale din întreaga lume analizează posibilitatea utilizării tehnologiei Blockchain, iar Rezerva Federală americană va pune în pericol statutul dolarului de monedă de rezervă globală dacă amână adoptarea noii tehnologii.

Consiliul de Administrație al Rezervei Federale “recunoaște potențialul tehnologiei Blockchain pentru a transforma modul în care participanții de pe piață transferă, stochează și mențin datele cu privire la activele digitale”, susținea guvernatorul Rezervei Federale, Lael Brainard, la reuniunea anuală a Fondului Monetar Internațional care a avut loc, în octombrie anul trecut, la Washington, adăugând că “aceasta ar putea reprezenta cea mai semnificativă evoluție din ultimii ani pentru sectorul bancar”.

În cursul anului trecut, băncile centrale din Marea Britanie și Canada s-au alăturat instituției similare din Singapore anunțând că studiază o posibilă utilizare a tehnologiei Blockchain, dar au subliniat că o versiune digitală a monedelor naționale este o chestiune pe termen lung. În acest sens, Banca Angliei a dezvoltat o versiune a tehnologiei Blockchain care va fi utilizată în următoarea sa generație de echipamente de decontare.

“Trebuie să facem progrese cu crearea unui dolar digital”, a declarat, în octombrie 2016, consultantul Don Tapscott, co-autorul volumului ‘Blockchain Revolution’. Acesta a menționat că introducerea monedelor digitale va fi benefică pentru economie.

Tapscott a citat un studiu al Băncii Angliei care arată că eliminarea a 30% dintre fricțiunile în sistemul de plăți ar duce la creșterea Produsului intern brut cu trei procente. Specialistul crede că monedele digitale reprezintă una dintre posibilele utilizări ale tehnologiei Blockchain, pe care o consideră baza pentru cel de-al doilea Internet, o revoluție tehnologică ce ar putea aduce beneficiile plăților digitale la două miliarde de persoane care în prezent nu au un cont bancar.

Pe subiectul tehnologiei Blockchain a vorbit, recent, într-un interviu acordat AGERPRES, și Ludwik Sobolewsky, directorul general al Bursei de Valori București (BVB).

‘2017 va fi anul când aceste subiecte vor deveni și mai importante pentru că suntem conștienți că trăim în era tehnologiei Blockchain și aceasta va schimba modul în care acționăm în business și viața de zi cu zi. Ceva ca Blockchain devine extrem de important pentru piața de valori, pentru piețele financiare. De aceea cred că 2017 și anii următori vor fi extrem de interesanți pentru că va trebui să participăm la această revoluție tehnologică, care nu este despre noi gadgeturi, ci despre ceva foarte profund. Cred că va trebui să acceptăm ceea ce spun chinezii că “trăim vremuri interesante”‘, a subliniat șeful BVB.

Pe de altă parte, Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA), instituția europeană de reglementare a piețelor financiare, este de părere că, pentru moment, în Uniunea Europeană (UE) nu este nevoie de reguli specifice care să reglementeze tehnologia Blockchain, având în vedere că este vorba despre un sector limitat, a transmis, recent, Reuters.

“Deocamdată este prematur să evaluăm modificările pe care această tehnologie ar putea să le aducă și răspunsul necesar din partea organismelor de reglementare, având în vedere că această tehnologie evoluează încă, iar aplicațiile sale practice sunt limitate”, a subliniat ESMA, după o procedură de consultare publică.

La ora actuală, un consorțiu denumit R3, care reunește peste 70 dintre cele mai mari bănci internaționale, încearcă să promoveze utilizarea tehnologiei Blockchain în sectorul bancar. Unul dintre avantajele tehnologiei este că elimină oamenii din procesul de tranzacționare, iar avantajul este deosebit de atractiv pentru comerțul internațional care, în mod normal, implică o succesiune de plăți executate în fusuri orare diferite.

Tehnologia Blockchain utilizează criptografia pentru a crea un registru digital de date în care sunt incluse tranzacțiile utilizatorilor. Practic, este vorba despre un sistem prin care toate tranzacțiile sunt arhivate și autentificate în mod public, fără să mai fie nevoie de un singur deținător al informației, după cum explică specialiștii în domeniu.

În contextul în care ‘Blockchain’ prefigurează trecerea de la ‘Internet of Information’, la ‘Internet of Value’, în perioada 22 — 24 februarie, unul dintre cei mai renumiți specialiști din noua eră digitală, Alexander Tapscott, vine la București pentru a susține un discurs pe acest subiect la Biblioteca Centrală Universitară Carol I.

Alexander Tapscott este, alături de tatăl său, Don Tapscott, co-autorul volumului ‘Blockchain Revolution’, cea mai vândută carte din lume pe acest subiect, și membru al Futures Council de pe lângă World Economic Forum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

53 + = 61