Experții sunt îngrijorați cu privire la economia Chinei

rtss0cu

Chiar dacă economia Chinei a beneficiat de pe urma unei creșteri stabile în trimestrul al treilea, majorându-se cu 6,7% față de perioada precedentă, experții se tem că stabilizarea se va dovedi scumpă. Recuperarea economică a fost cumpărată cu prețul formării de noi datorii.

Economia chineză a crescut pe măsura așteptărilor în trimestrul al treilea, însă creșterea economică care a atins 6,7% a fost impulsionată de afaceri bune în domeniul imobiliarelor, spune Biroul Federal de Statistică. Astfel a doua cea mai mare economie a lumii a atins valoarea înregistrată și în cele două trimestre anterioare și are în vedere atingerea obiectivului de creștere fixat de guvern pentru întregul an, de cel puțin 6,5%.

Economiștii avertizează însă că prezenta creștere este sustenabilă doar într-o foarte mică măsură și a fost alimentată de o piață solidă de imobiliare și o extindere puternică a datoriilor.

Dezvoltarea nu este deloc sănătoasă, la fel ca și până acum, spune economistul de la Beijing, Hu Xingdou. Guvernul vrea să își atingă obiectivul de creștere și promovează în prezent o creștere economică nesănătoasă. Creșterea datoriilor chineze a fost una extrem de rapidă, avertizează chiar și Fondul Monetar Internațional săptămâna trecută într-un document oficial.

Fără o strategie pentru reducerea muntelui de datorii țara este amenințată de o criză bancară, de o creștere și mai slabă decât este în prezent pronozat sau de o combinație între cele două. După cifrele Băncii Centrale Chineze volumul de credite noi s-a majorat doar în luna septembrie cu 1,2 bilioane de yuan (echivalentul a fix 160 de miliarde de euro). O creștere puternică a fost înregistrată în special de creditele imobiliare, care au crescut în luna septembrie cu circa 64 de miliarde de euro.

Oamenii se tem de probleme economice suplimentare și de devalorizarea monedei. De aceea piața locuințelor este una foarte competitivă, spune economistul Chen Donglin. Pentru guvern acest fenomen este o dilemă. Pe de o parte sectorul imobiliar aduce circa 15% din produsul intern brut și ajută astfel la atingerea obiectivului de creștere, de 6,5-7% pentru acest an. Pe de altă parte, o bulă imobiliară ar avea consecințe foarte grave pentru China. Beijingul a introdus astfel noi restricții de cumpărare, pentru a răci piețele din marile orașe.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Experten-sorgen-sich-um-Chinas-Wirtschaft-article18886201.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 4