Expunerea prelungită la radiaţia telefoanelor mobile, asociată cu apariţia tumorilor în organismele unor şoareci (studiu)

Studii preliminare realizate de cercetători din Statele Unite au arătat că expunerea prelungită la radiaţia generată de telefoanele mobile a avut ca rezultat apariţia unor tumori în ţesuturile aflate în jurul nervilor cardiaci din organismele unor şoareci de sex masculin. Asocierea dintre radiaţia mobilă şi tumori nu a putut fi însă evidenţiată în cazul femelelor de şoareci, a anunţat vineri Xinhua.

Studiul, raportat vineri de National Toxicology Program (NTP), un program demarat în cadrul Departamentului pentru Sănătate şi Servicii Sociale din Statele Unite, a arătat că incidenţa acestui tip de tumoare, denumită “neurinom malign”, a crescut la masculii de şoareci pe măsură ce aceştia au fost expuşi la niveluri tot mai ridicate de radiaţie de radiofrecvenţă (RFR) care au depăşit emisiile acceptate generate de telefoanele mobile.

Expunerea la nivelurile de radiaţii folosite în aceste studii a fost egală sau mai mare faţă de nivelul maxim permis pentru expunerea ţesuturilor la emisiile generate de telefoanele mobile.

În general, telefoanele mobile emit niveluri mai mici de RFR decât pragul maxim admis.

Cercetătorii au expus în total 3.000 de şobolani şi şoareci în cadrul a două studii la niveluri diferite de RFR timp de până la doi ani. Nivelurile de expunere au variat de la radiaţie slabă la radiaţie înaltă.

Nivelul de radiaţie slabă la care au fost expuşi şoarecii a fost egal cu nivelul cel mai înalt admis în cazul de expunere a ţesuturilor pentru emisiile generate de telefoanele mobile.

Animalele au fost expuse la această radiaţie timp de 10 minute, urmate de pauze de 10 minute, timp de nouă ore în fiecare zi.

“Nivelurile şi duratele de expunere la RFR au fost mult mai mari în comparaţie cu duratele experimentate de oameni chiar şi atunci când se confruntă cu cel mai ridicat nivel de radiaţie emisă prin folosirea telefoanelor mobile, iar expunerea din cazul şoarecilor a vizat întregul corp. Aşadar, aceste descoperiri nu ar trebui să fie direct extrapolate în cazul folosirii de către oameni a telefoanelor mobile”, a declarat John Bucher, cercetător principal în cadrul NTP.

Cu toate acestea, tumorile detectate de cercetători sunt similare tumorilor raportate în anumite studii precedente, realizate pe oameni care folosesc des telefoanele mobile, a adăugat John Bucher.

Cercetătorii americani au remarcat, de asemenea, un tipar neobişnuit al cardiomiopatiei – afectarea ţesutului cardiac – în cazul masculilor şi femelelor de şoareci. Autorii studiului afirmă însă că există indicii foarte puţine care să ateste existenţa unor probleme de sănătate care să poată fi asociate în mod direct cu RFR.

Studiile au folosit frecvenţele şi modulaţiile 2G şi 3G, care sunt diferite faţă de cele utilizate de reţelele mobile 4G şi 5G

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 × = 81