EZITARE ENERGETICA

  • strommast-energiewende-oekostromÎndoială și ezitare în tranziția energetică

Primul ministru al Bavariei, Seehofer, este binecunoscut pentru întoarcerile sale cu 180 de grade. Populismul în cazul tranziției energetice există nu numai în landul Bayern. Politicienii îi urmează pe cetățeni, în loc să le explice cum stau lucrurile.

 

Friedrich Dürrenmatt, dramaturgul elvețian scria adesea despre faptul că oamenii vor să fie mai mari decât sunt în realitate. Și în nici una din cărțile, piesele sale de teatru ori piese radiofonice, acesta nu a satirizat mai aprig acest aspect ca și în piesa “Fizicienii”. Piese ce datează din anul 1962 aduce în discuție situația a 3 fizicieni dintr-un azil de nebuni, dintre care unul pretinde că este Albert Einstein, altul că este Isaac Newton. Dar Dürrenmatt nu a fost doar un scriitor talentat. El a fost de asemenea, un om interesat de politică. Iar atunci el a observat o tendință și anume, cu cât un politician se contrazice mai des, cu atât el are impresia că este mai măreț.

 

Astfel acționează și Horst Seehofer în ultimele săptămâni, cu o alură de mare politician. Primul ministru bavarez este cunoscut pentru numeroasele sale întoarceri de 180 de grade. Acesta se opune centralelor eoliene, care totuși sunt foarte apropiate sătenilor din Bayern, numărul acestora nefiind unul neglijabil în acest land sudic al Germaniei. El este și împotriva centralelor electrice cu acumulare prin pompare, cu toate că acestea sunt necesare pentru a stoca sau salva mare parte din energia eoliană și solară produsă în exces în anumite perioade.

 

Iar acum el se pune împotriva acestor linii electrice de înaltă tensiune, ce au rolul de a transporta energia eoliană curată din zona de nord a Germaniei către Bavaria. Iar acum, acest conducător de land le vorbește de la tribună consilierilor de land, primarilor și cetățenilor din nord despre aceste “căi monstruoase”, ca și cum nu el însăși ar fi sprijinit ani la rândul tocmai aceste “autostrăzi energetice”, pentru care a și acordat voturi pozitive în Consiliul Federal German.

 

http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/widerstand-gegen-stromtrassen-zweifeln-und-zaudern-bei-der-energiewende-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 4 = 4