Facebook, sursă de informare a orășenilor în privința fondurilor de investiții, înaintea cărților de specialitate

102165565-facebook-530x298
Facebook se află înainte cărților de specialitate în privința surselor de informare ale românilor din mediul urban în ceea ce privește fondurile de investiții, reiese dintr-un sondaj realizat de Erste Asset Management și prezentat, joi, în cadrul unei dezbateri privind strategiile de dezvoltare a pieței de capital.

Conform documentului, principalele surse de informare despre fondurile de investiții sunt apropiații, consultanții financiari și internetul. 43,7% indică drept sursă de informare prietenii apropiați și colegii de încredere, 42,7% consultanții financiari și 36,6% site-urile. De asemenea, 35,1% se informează și din emisiunile TV pe temă financiară, 31,4% din materiale informative de la societățile care administrează fonduri, 24,1% ziare și reviste, 10,5% din Facebook, iar 7,4% din cărți de specialitate.

Dacă ar câștiga mâine 100.000 euro, românii din mediul urban i-ar cheltui cu afacerile, călătoriile și investițiile în imobiliare.

Astfel, 1,5% dintre românii din mediul urban i-ar investi, specific, în fonduri de investiții, 15,5% i-ar investi în afaceri, 15,1% în călătorii, 14,2% în investiții imobiliare, 11,5% ar cumpăra o casă, iar restul în viitorul copilului, achitarea creditului, economisire, cumpărarea unui teren, donații și mașină.

Reprezentanți ai pieței de capital vor propune, joi, într-o dezbatere, strategii de dezvoltare a acesteia pentru Proiectul de țară inițiat de Administrația Prezidențială.

Dezbaterea, organizată de Agenția de PR Concord Communication, este o inițiativă privată și nu există nicio implicare de ordin organizatoric din partea Administrației Prezidențiale. Scopul acestei dezbateri este de a însuma idei și propuneri pentru dezvoltarea sectorului piață de capital din partea organizațiilor acestei industrii, iar concluziile vor fi cuprinse într-un material care va fi pus la dispoziția tuturor factorilor decidenți din administrația publică.

La eveniment au fost invitați Mircea Ursache, vicepreședinte Autoritatea de Supraveghere Financiară, Lucian Anghel, președinte al Bursei de Valori București, Ionuț Manole, director general adjunct Depozitarul Central și alții.

“La jumătatea anului 2017, Comisia Prezidențială însărcinată cu elaborarea strategiei Proiectului de țară și-a propus lansarea publică a unui document care să cuprindă lucrările acestei comisii și să ofere un ‘fir călăuzitor’ dezvoltării României pentru perioada următoare. Dezvoltarea pieței de capital locale este o componentă care nu poate să lipsească din nicio strategie care își propune identificarea de căi și modele pentru dezvoltarea României. O piață de capital dezvoltată este condiția și premisa construcției unei economii bine și corect finanțate, rezistente și dinamice. Premisele pentru această Dezbatere se referă la faptul că finanțarea economiei locale se face aproape exclusiv prin intermediul sistemului bancar, deși în întreaga UE se pune problema schimbării acestui modelul de finanțare — de la finanțarea prin bănci spre finanțarea prin piața de capital”, se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Potrivit sursei citate, listarea companiilor ar putea aduce un plus de transparență și de dinamică, atât companiilor respective, cât și mecanismului economic în general, iar o piață de capital dezvoltată ar deveni o alternativă la sistemul de pensii.

În cadrul dezbaterii vor fi abordate teme precum identificarea cadrului juridic care ar permite menținerea și continuarea programelor de listări ale companiilor de stat, indiferent de guvernare, identificarea modalităților de stimulare a listării companiilor la Bursa de Valori (stimulente fiscale și/sau de orice altă natură), identificarea modalităților de atragere a publicului de retail către Piața de capital (programe de educație, înlesniri fiscale), identificarea modalităților prin care se poate susține dezvoltarea Pieței de capital autohtone (listări, programe de educație, stimuli fiscali, intrarea Statului alături de BERD în acționariatul BVB, sprijinul Statului în înființarea Contrapărții Centrale, reducerea taxelor ASF etc.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

80 − = 76