Facebook testează o dronă solară

82203711

Lat cât un Boeing 737 și mai ușor decât un autoturism: drona solară dezvoltată de cei de la Facebook și poreclită “Aquila” ar trebui să aducă conexiune la internet și în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. Primele teste au fost reușite.

Facebook a testat cu succes o dronă propulsată de energie solară, ce va fi utilizată pentru a aduce conexiune la internet și în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. Drona solară Aquila dezvoltată de rețeaua de socializare a trecut cu brio de primele sale teste, după cum anunță directorul tehnic al Facebook, Jay Parikh. Există entuziasm, dar mai sunt încă multe de făcut, mai adaugă acesta. Proiectul este parte din inițiativa internet.org, prin care Facebook și alte companii doresc să aducă acces la internet pentru toți oamenii de pe planetă.

Aquila are o anvergură a aripilor comparabilă cu cea a unui Boeing 737, cântărește însă cât un autoturism. Aceasta zboară utilizând energie solară și este purtată în aer de un balon cu aer cald. Acolo Aquila ar trebui să rămână timp de trei luni de zile, la o altitudine între 18 și 27 de kilometri. Semnalul pentru conexiunea la internet este apoi trimis la sol prin tehnologie laser. Testul efectuat la o bază militară din statul federal american Arizona a implicat păstrarea dronei în aer timp de doar 90 de minute.

Testul a avut atât de mult succes, încât Aquila a rămas în zbor de trei ori mai mult decât s-a planificat anterior, explică Parikh. Este însă cale lungă până să se obțină o durată de zbor de trei luni de zile. Dronele precum Aquila vor fi utilizate în special în regiuni unde este nevoie de acces rapid la internet, cum ar fi în urma unei catastrofe naturale. În special în zonele puțin populate, Facebook se va axa pe sateliți, tehnologia este mai scumpă, dar are o rază de acoperire mai mare.

Concernul american Google lucrează deja la proiecte similare, în care internetul să fie distribuit în regiuni izolate prin baloane sau sateliți. Anul trecut Google a cumpărat pentru acest lucru firma Titan Aerospace, care produce drone cu propulsie solară. Chiar și Facebook a fost interesată de preluarea acestei companii. În martie 2014 Facebook a anunțat că va dezvolta pe cont propriu tehnologia și a cumpărat firma britanică specializată pe drone cu propulsie solară, Ascenta.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Facebook-testet-Solar-Drohne-article18251876.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 6 =