“Facebook-ul” teroristilor, Stat Islamic dezvoltă o platformă de socializare proprie

Militanţii organizaţiei teroriste Stat Islamic lucrează la înfiinţarea unei platforme de socializare proprii, pentru a evita problemele de securitate privind comunicaţiile şi propaganda, a anunţat miercuri directorul Oficiului European de Poliţie (Europol), notează site-ul agenţiei Reuters.

Rob Wainwright, directorul Europol, a precizat că noua platformă online a fost descoperită săptămâna trecută, în urma unei operaţiuni de 48 de ore împotriva unor activităţi extremiste pe internet.

“În cadrul acelei operaţiuni, s-a descoperit că Stat Islamic dezvoltă propria platformă de socializare, un spaţiu pe internet unde să-şi promoveze agenda. Avem informaţii că unii membri Stat Islamic continuă să inoveze în acest spaţiu”, a spus Wainwright la Londra, în cadrul unei conferinţe pe teme de securitate.

În timpul unei operaţiuni coordonate de Europol asupra activităţii online a Stat Islamic şi al-Qaeda, care a implicat oficialităţi din Statele Unite, Belgia, Grecia, Polonia şi Portugalia, au fost identificate peste 2.000 de articole extremiste, găzduite pe 52 de platforme de socializare.

În ultimii ani, militanţii islamişti au apelat adesea la platformele de socializare pentru comunicaţii online şi răspândirea propagandei, iar canalele private de pe aplicaţia de mesagerie Telegram au fost preferate.

Companii precum Facebook şi Google au intrat sub presiunea politică pentru a înlătura mai eficient materialele extremiste şi pentru a bloca grupări precum Stat Islamic să comunice prin servicii criptate, care împiedică detectarea de către serviciile de securitate.

“Am reuşit să le îngreunăm misiunea în spaţiul online, dar încă putem vedea că sunt publicate videoclipuri îngrozitoare şi există comunicaţii la scară largă pe internet. Nu ştim dacă va fi mai greu din punct de vedere tehnic să anihilăm această platformă personalizată a Stat Islamic”, a spus Rob Wainwright.

Tot miercuri, Facebook a anunţat că va angaja 3.000 de moderatori care vor ajuta la depistarea discursurilor care incită la ură şi a videoclipurilor violente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 44 = 49