Falimentul ascuns al Venezuelei este “inevitabil”

venezuela7

Criza de la Caracas a devenit între timp atât de dramatică încât chiar și Papa îndeamnă la schimbare. Dar nu luptele politice, ci falimentul vor conduce curând la prăbușirea țării. Nu va mai dura mult.

A fost cât pe ce.

Concernul petrolier național din Venezuela, PDVSA, a fost luni foarte aproape de prăbușire. După dezbateri ce au durat săptămâni, firma și-a convins creditorii să schimbe datoriile de peste cinci miliarde de dolari, care erau scadente în anul 2017 în noi hârtii de valoare, care să fie achitate în anul 2020.

PDVSA a mai cumpărat astfel un răgaz, dar nimic mai mult. Restructurarea datoriilor este de fapt un faliment ascuns. Fără acest acord PDVSA ar fi ajuns în incapacitate de plată, au avertizat însăși reprezentanții companiei. Iar falimentul iminent este un semn sumbru pentru toată țara. Pentru că PDVSA nu este orice firmă. Ea este inima sistemului socialist al Venezuelei, motorul care menține pe linia de plutire guvernul președintelui Nicolas Maduro.

El se luptă nu doar cu o criză economică dramatică, ci se află și într-o luptă politică cu opoziția, care dorește să îl dea jos de la putere.

Situația este atât de gravă încât chiar și Papa Francisc i-a recomandat lui Maduro să demisioneze, în decursul unei vizite neanunțate efectuată luni de președintele sudamerican la Vatican. Însă nu conflictele politice vor distruge țara, iar soarta sa depinde doar de prețul petrolului și implicit de concernul PDVSA.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Venezuelas-Staatspleite-ist-unvermeidlich-article18932166.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

30 − = 25