Falsificarea nu mai este necesară în Rusia

53d7ee19c1e7cb3c20cb54e31f999726

De data aceasta alegerile Dumei merg ca și unse, iar în ciuda acuzațiilor de fraudă nu vor exista proteste de stradă în Rusia. Această rușine nu se repetă. Președintele Putin are țara sub control.

Totul merge strună. În ciuda crizei financiare, partidul de la Kremlin, “Rusia Unită”, obține o majoritate covârșitoare în Parlamentul Rusiei. Președintele Vladimir Putin se poate simți comfortabil în politica sa și numește rezultatul ca fiind un semn al “creșterii maturității politice” a rușilor. Deci este o victorie a democrației? De nici un fel.

Sigur, la prima vedere totul arată foarte bine. Mulțumită, printre altele, anexării peninsulei Crimeea, Putin se bucură de o popularitate fără precedent, ceea ce aduce beneficii și pentru “Rusia Unită”. Iar alegerile Dumei s-au desfășurat ca orice alte alegeri. În cazul partidului de la Kremlin au existat pre-alegeri ca și pe modelul american, din opoziție doar anumiți candidați independenți și-au prezentat candidatura pentru parlament. Conducătorul alegerilor, controversatul personaj Vladimir Ciurov, poreclit “vrăjitorul”, a fost concediat și înlocuit cu fostul comisar pentru drepturile omului, Ella Pamfilova. De data aceasta se pare că alegerile vor fi prefect legale.

Dar lucrurile nu merg chiar așa, pentru că există rapoarte privind manipularea alegerilor. În Rostov, o femeie ar fi introdus o mulțime de buletine de vot în urnă. Majoritatea rușilor nu sunt surprinși de astfel de rapoarte. Deja înaintea alegerilor jumătate dintre cei chestionați au declarat că nu se așteaptă la alegeri corecte, iar un sfert dintre aceștia s-au declarat pregătiți să își vândă votul.

Astfel că manipulările nu vor mai fi ceva necesar după ce Rusia a petrecut 16 ani sub conducerea lui Putin ca președinte sau prim-ministru. După ultimele proteste în masă împotriva alegerilor Dumei din 2011, care l-au șocat pe Putin, Kremlinul a reacționat în felul său: dur și represiv. Duma în sine a propus o serie de legi care restrânge masiv dreptul de reuniune și protest. De ani de zile opozanții lui Putin care au îndrăznit să protesteze împotriva numirii sale în funcție au ajuns în închisoare.

O soartă care amenință orice politician de opoziție și care conduce la purificarea mediului politic. Unul dintre capii de seamă din opoziție, Alexei Navalnîi, a fost condamnat în anul 2013 la cinci ani de închisoare în urma unui proces motivat politic. Pedeapsa a fost însă impusă cu suspendare, dar fratele acestuia se află în pușcărie ca urmare a unui pretext superficial.

Fostul premier, Mihail Kasianov, candidatul principal din partea partidului de opoziție Parnas, a fost discreditat la nivel național printr-un scandal sexual controversat. Alți politicieni ai opoziției, precum Gari Kasparov, care a protestat vehement la alegerile din anul 2011, au emigrat.

http://www.n-tv.de/politik/Faelschen-ist-kaum-mehr-noetig-article18660566.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

89 − = 84