FANTOMA GERMANA

  • 3221714344Orașul fantomă german

Arhitecții germani au creat una dintre cele mai frumoase orașe din China. Dar nimănui nu îi place să trăiască acolo. Anting este doar unul din multele orașe goale din China.

 

Odată cu lăsarea serii, străzile și clădiri se scufundă adânc în întuneric. Felinarele rămân închise, nimeni nu mai merge pe străzi, marea piață din fața bisericii orașului Anting New Town din suburbiile orașului Shanghai este complet înghițit în noapte. Zona Anting este un orășel german, fiind proiectat de arhitecții de la Frankfurt, Albert Speer & Partner (AS & P). Dar după 8 ani de la venirea primilor oameni aici, orașul încă nu are locuitori. Mass-media din China vorbește adesea despre orașul fantomă german.

 

Dar Anting are locul său într-o listă lungă. În China, există mereu o teamă de aceste orașe fantomă. Casele și apartamentele au fost mereu alese de investitori ca o direcție bună de plasare a banilor, astfel că în jurul marilor orașe în special și în suburbiile acestora au apărut astfel de cartiere sau mici orașe precum apar ciupercile după ploaie. Dar acum ziarul “Cotidianul Poporului” avertizează în privința unei bule imobiliare pe cale să se producă. Proasta proiectare și execuție a avut ca efect transformarea multor astfel de orașe în localități fantomă. Ziarul de partid a publicat faptul că încă 200 astfel de locații sunt planificate a fi construite.

 

Printre cei mai mari moguli imobiliari există deja ingrijorări cu privire la formarea unei bule pe piața imobiliară. În timp ce în majoritatea orașelor mari din China prețurile caselor cresc anual cu procente de două cifre, șeful celui mai mare grup imobiliar din China (Vanke), Wang Shi, avertizează că este evident un bubble imobiliar iar acesta riscă să fie scăpat de sub control. De asemenea, multimiliardarul Wang Jianlin vorbește despre pericolele boom-ului imobiliar din China.

 

Este un paradox. Pe de o parte, spațiul de locuit devine mult prea scump în multe din marile orașe chineze, astfel că oamenii cu greu își mai pot permite un astfel de lux, pe de altă parte multe astfel de locații stau goale și neocupate. Conform statisticilor autorităților chineze, populația urbană s-a ridicat la cifra de 700 de milioane de persoane. Pentru prima dată în istoria Chinei, sunt mai multe persoane care să trăiască în orașe decât în mediul rural. Fostul premier Li Keqiang a afirmat în repetate rânduri că guvernul și-a propus să promoveze continuu urbanizarea și migrația populației către orașe. Unul din motivele acestei urbanizări îl reprezintă creșterea și dezvoltarea consumului intern.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 3 = 6