Fara injuraturi

 

book2-blog427

 

Rusia, lege împotriva înjurăturilor

Președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege care interzice toate injurăturile in filme, emisiuni de televiziune, teatre și mass-media. Cei care vor încălca legea se vor confrunta cu amenzi – de peste  50.000 de ruble ( 829 lire ; 1.400 dolari ) pentru organizații, sau de până la 2.500 de ruble ( 41 ire ; 70 dolari ) pentru persoanele fizice. În cazul în care apar dispute în grup, experţii vor decide exact ceea ce contează ca o înjurătură. Cât despre cărţi, acelea care conțin cuvinte obscene vor trebui să aibă un avertisment pe coperta.

Website-ul de stiri, Vesti,  din Rusia spune ca, in functie de cercetările sociologilor, înjurăturile sunt comune în două treimi din companiile rusești. Legea va intra în vigoare de la 1 iulie și nu va fi aplicată inainte de această dată. Un lider pro- Putin, regizor de film, Stanislav Govorukhin, a fost unul dintre „ arhitecții” noii legii.

 

Legea amintește de conservatorismul din perioada sovietică, când Partidul Comunist avea nevoie de artiști și scriitori, pentru a evita moda occidentală ” decadentă ” și să rămână la valorile tradiționale. Comercianții care nu reușesc să dea consumatorilor avertismente cu privire la înjurături în clipuri video sau alte produse audiovizuale vor risca să li se retragă licenţele.

Nu se ştie încă dacă interdicția de a înjura în mass-media se va extinde, de asemenea, pentru utilizatorii din Rusia de mass-media socială internaționale, cum ar fi Twitter și Facebook.

http://www.bbc.com/news/world-europe-27286742

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 14 = 19