FARA TURE DE NOAPTE

  • die-gewerkschaften-finden-das-urteil-wegweisend-fuer-alle-schichtarbeiter-das-bundesarbeitsgericht-hat-zum-thema-nachtarbeit-bei-krankheit-im-sinne-einer-krankenschwester-entschiedenFără ture de noapte

Muncitorii germani care sunt bolnavi și sunt catalogați de doctori ca fiind incapabili să presteze munca de noapte au dreptul la ture de zi. Acest lucru a fost decis de către Curtea Federală a Muncii și consolidează astfel dreptul muncitorilor.

 

Curtea Federală a Muncii a consolidat drepturile muncitorilor ce prestează muncă în schimburi. Dacă un muncitor nu poate presta muncă în ture de noapte acesta nu va mai fi declarat inapt de muncă. Mai degrabă angajatorul trebuie să organizeze activitatea în așa fel încât persoana respectivă să fie folosită doar pe timp de zi. Astfel a decis judecătorul miercuri la Erfurt.

 

Reclamantul este o asistentă care lucra la un spital din Potsdam, prestând muncă în schimburi, încă din anul 1983. Datorită unei boli aceasta este nevoită să ia medicamente ce provoacă somnolență. Prin urmare, nu mai este capabilă de a lucra în ture de noapte. Angajatorul a explicat că este inaptă de muncă. Acesta s-a bazat pe prevederile contractului colectiv de muncă, prin care angajații sunt obligați să presteze muncă chiar și pe timp de noapte sau în zile de duminică ori sărbători legale.

 

Cu toate acestea, judecătorul german a decis că solicitantul nu este nici inapt de muncă datorită bolii, nici nu este mai puțin performant la locul de muncă. Acesta poate să își desfășoare activitatea în condiții normale, dar nu în ture de noapte. Spitalul trebuie să se conformeze acestei decizii. Iar cerințele sunt rezonabile, având în vedere că întreprinderea deține peste 200 de angajați. Instanțele au dat dreptate femeii, dar angajatorul a făcut recurs.

 

http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/recht-steuern/schichtarbeiter-rechte-gestaerkt-wer-krank-ist-muss-nicht-nachts-arbeiten-12887887.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 9 = 72