FARA URMARIRI

  • _74103672_ukentpoliceCurtea Suprema UE, declara ” invalida”  hotararea  UE de stocare a datelor personale 

 

Curtea Suprema UE, a declarat „invalida”  Hotararea UE,  care cere ca firmele din domeniul telecomunicatiilor sa stocheze date despre cetateni, timp de doi ani. Directiva UE, privind păstrarea datelor  a fost adoptata  în 2006 . Curtea Europeană de Justiție spune că încalcă două drepturi fundamentale – respectarea vieții private și protecția datelor cu caracter personal . Abrogarea legii a fost determinata de reclamatiile din Austria si Irlanda.

Cele 28 de natiuni din cadrul UE, elaboreaza in prezent o noua lege privind protectia datelor.

 

Curtea  Europena de Justiție spune ca directiva din 2006 permite stocarea datelor privind identitatea unei persoane ,timpul comunicării acelei persoane , locul din care comunicarea a avut loc și frecvența de comunicare a persoanei. Judecătorii au recunoscut că păstrarea datelor a fost justificată în lupta împotriva formelor grave de criminalitate și pentru a garanta siguranța publică. Dar ei au recunoscut, deasemenea că directiva a fost disproporționată .

„Directiva nu oferă suficiente garanții împotriva eventualelor abuzuri de date cu caracter personal”, au declarat judecătorii . Astfel, a fost insuficientă claritatea  acesteia, privind baza pentru deținerea datelor pentru cel puțin șase luni sau maxim doi ani.

 

Comisia Europeana a declarat ca intre securitatae si drepturile fundamentale ar trebui sa existe un echilibru.

 

http://www.bbc.com/news/world-europe-26935096

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =