Fără vize în Marea Britanie și după BREXIT

Marea Britanie vrea să menţină şi după Brexit călătoriile fără vize din UE: Vor exista progrese semnificative. Guvernul britanic intenţionează să menţină călătoriile fără vize în Marea Britanie pentru cetăţenii din Uniunea Europeană, chiar şi după Brexit, iar planurile pentru sistemul britanic de imigrare urmează să fie prezentate în toamnă, relatează BBC News.

Propunerile oficiului de Interne de la Londra ar însemna că vizitatorii din ţările Uniunii Europene ar avea nevoie doar de permisiunea de a lucra, de a studia sau de a se stabili în Marea Britanie. În prezent, cetăţenii UE beneficiază de astfel de libertăţi, fără restricţii.

Potrivit analiştilor, una dintre marile provocări ale acestei măsuri ar fi modul în care sistemul urmăreşte dacă vizita unui cetăţean UE se transformă într-o şedere pe termen lung care ar necesita o viză.

Guvernul britanic susţine că verificările actuale privind imigraţia au fost gestionate prin accesul la locuri de muncă şi la servicii sociale, nu doar prin capacitatea de a controla intrarea pe la o frontieră.

Miercuri, Marea Britanie a anunţat că vrea să evite reintroducerea controalelor la frontiera dintre regiunea britanică Irlanda de Nord cu Republica Irlanda, stat membru al Uniunii Europene, după Brexit.

Marea Britanie anunţă că vor exista progrese semnificative în discuţiile de Brexit până în octombrie

Marea Britanie are încredere că vor fi înregistrate “progrese suficiente” în negocierile cu Uniunea Europeană până în luna octombrie, pentru a trece la următoarea fază a discuţiilor privind Brexit, a anunţat joi guvernul de la Londra, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Guvernul premierului Theresa May urmăreşte ca discuţia să depăşească preocuparea UE privind o soluţionare a facturii de Brexit, pentru a analiza modul în care ar putea funcţiona viitoarele relaţii comerciale.

Dar reprezentanţii Blocului comunitar au reiterat faptul că nu pot lua în considerare legăturile viitoare înainte de a fi înregistrate progrese considerabile în prima etapă a discuţiilor asupra drepturilor cetăţenilor, graniţei Marii Britanii cu Irlanda şi reglementării financiare.

“Oficialii guvernamentali lucrează în ritm normal şi suntem convinşi că vom face progrese suficiente până în octombrie, pentru a avansa discuţiile în faza următoare. După cum a spus şi ministrul (n.a. – ministrul pentru Brexit, David Davis), este important ca ambele părţi să demonstreze o abordare dinamică şi flexibilă în fiecare rundă a negocierilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului britanic de Brexit.

Miercuri, Sky News a citat surse potrivit cărora cele două părţi ar putea fi nevoite să amâne discuţiile privind relaţiile comerciale post-Brexit până în luna decembrie, întrucât nu va fi înregistrat progresul solicitat de UE.

La 27 iulie, Michel Barnier, negociatorul-şef al UE, a declarat că este tot mai puţin probabil ca discuţiile între Marea Britanie şi Uniunea Europeană privind relaţiile după Brexit să înceapă în luna octombrie din cauza lipsei progresului pe tema unor chestiuni precum drepturile cetăţenilor şi obligaţiile financiare.

Următoarea rundă de discuţii privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană este programată să aibă loc la finalul lunii august.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

94 − = 91