Protest global al muncitorilor din fast food-uri
Muncitorii fast-food-urilor din SUA s-au alăturat omologilor din Indonezia, Franța, Brazilia să iasă în stradă, în semn de protest cu privire la salariile și condițiile de muncă. Organizatorii au declarat că au planificat 230 de proteste în 33 de țări. Lucrătorii comerciali împreună cu managerii au protestat la ceea ce ei numesc “practici abuzive de angajare ” de la sfârșitul anului 2012. Aceştia cer un salariu ” sociabil ” de 15 dolari pe oră în Statele Unite .
În prezent, salariul minim în Statele Unite este de 7.25 dolari pe oră, cu toate că 38 de state au stabilit salarii mai mari. Președintele american Barack Obama a optat pentru o marire a salariul minim federal , la 10.10 dolari pe oră, dar propunerea a fost blocata de către republicani din Congres. Între timp, în oraşe cum ar fi Seattle și Washington, organizatorii de muncă au încercat o tactică diferită, punând legislația ” salariul minim “, la vot. Două state: Hawaii și Minnesota – au ridicat de asemenea, salariul minim.
Protestatarii susţin că salariile sunt mult prea mici în comparatie cu costul vietii, o fostă manager al lanţului de pizza Papa John a declarat pentru BBC: “Este dezgustator – uneori nici măcar nu aducem acasa 10.000 de dolari pe an și [unii oameni] fac 10.000 dolari pe oră”, spune aceasta, iar chiria lunară în New York costă 500 de dolari pe lună, salariul fiind insuficient pentru a trăi, mai adaugă aceasta.
Pe de altă parte, Omar Freckleton, angajat al McDonald, a declarat că face în prezent opt dolari pe oră – nu este suficient, spune el, pentru a-mi sprijini fiica. Cu toate acestea, când a cerut mai mult de lucru, orele i-au fost tăiate. “Uneori simti ca vrei sa renunţi, dar nu poţi renunta, deoarece nu ai cu ce plăti facturile”, adaugă acesta.
Însă, într-o declarație, McDonald spune: ” McDonald respectă dreptul angajaților săi, să-şi exprime opiniile și să protesteze în mod legal și pașnic.”
http://www.bbc.com/news/business-27433801