Cum îi schimbă femeile pe bărbaţi

femei_l-crop-644x416

Cum îi schimbă femeile pe bărbaţi

Relaţiile pe care bărbaţii le au cu femeile – în calitate de fiice, soţii, surori, colege de lucru – pot modifica semnificativ atitudinile şi comportamentul bărbaţilor – în bine sau în rău – atât acasă, cât şi la locul de muncă.Iată rezultatele câtorva studii care documentează asemenea corelaţii:

  • după ce devin taţi ai unor băieţi, directorii generali bărbaţi plătesc, de obicei, salarii mai mici angajaţilor şi salarii mai mari lor înşile, dar efectul nu a fost observat şi în cazul în care au fiice. Dimpotrivă, directorii care, devenind taţi pentru prima oară, au drept copil o fiică, îşi plătesc mai bine angajaţii şi dau măriri de salariu mai substanţiale femeilor din subordine. (Dahl et al., “Fatherhood and Managerial Style: How a Male CEO’s Children Affect the Wages of His Employees” , publicat în Administrative Science Quarterly, dec. 2012)

  • bărbaţii care au fiice devin mai puţin ataşaţi de viziunea tradiţională privind rolurilor celor 2 sexe, tind să fie mai puţin de acord cu afirmaţii de genul „locul femeii e acasă” şi mai înclinaţi să admită că şi bărbaţii ar trebui să spele vasele şi să facă alte diverse treburi casnice. (Shafer and Malhotra, “The Effect of a Child’s Sex on Support for Traditional Gender Roles” , studiu publicat în Social Forces, sept. 2011)

  • în schimb, bărbaţii care au surori tind să se manifeste exact invers: susţin în mai mare măsură  rolurile tradiţionale ale sexelor, au vederi politice mai conservatoare şi sunt mai puţin dispuşi să ajute la treburile casnice. (Healy and Malhotra, “Childhood Socialization and Political Attitudes: Evidence From a Natural Experiment”,  publicat înThe Journal of Politics, oct. 2013)

  • bărbaţii care au soţii casnice sunt şi ei mai înclinaţi să adopte o diviziune a muncii tradiţională. Tind să dezaprobe femeile la locul de muncă, consideră că în organizaţiile care au mai mulţi angajaţi femei treburile merg mai dificil şi sunt mai puţin dispuşi să se angajeze în companii conduse de directori de sex feminin. De asemenea, refuză mai des să promoveze femeile, chiar dacă acestea sunt  calificate pentru postul superior pe care îl vizează.  (Desai et al., “The Organizational Implications of a Traditional Marriage: Can a Domestic Traditionalist by Night Be an Organizational Egalitarian by Day?”, Kenan-Flagler Research Paper, martie 2012).

Pe de altă parte, a lucra la un loc cu femeile îi poate stimula pe bărbaţi să adopte o viziune egalitară la ei acasă.

Când îşi schimbă locul de muncă, trecând dintr-un domeniu profesional dominat de bărbaţi (cum ar fi construcţiile sau ingineria) la unul dominat de femei (predarea în şcoli, asistenţa medicală), bărbaţii sunt înclinaţi să preia mai multe treburi casnice acasă (McClintock, “Gender-Atypical Occupations and Time Spent on Housework: Doing Gender or Doing Chores?” – comunicare prezentată la întrunirea anuală a Asociaţiei Americane de Sociologie, 2013).

Totuşi, nu întotdeauna o carieră non-tradiţională înseamnă pentru bărbaţi şi adoptarea unor roluri casnice  non-tradiţionale: bărbaţii care câştigă mai puţin decât soţiile lor fac mai puţine treburi casnice decât cei care câştigă mai bine decât consoartele lor. (Bertrand et al., “Gender Identity and Relative Income Within Households” , NBER Working Paper, mai 2013)

DAR SI

5 moduri prin care femeia schimba comportamentul barbatului

 

Barbatii se comporta altfel in prezenta unei femei, mai ales daca este atragatoare, chiar daca acesta nu a pus ochii pe ea pentru a o curta.

Studiile demonstreaza faptul că o prezenta feminina influenteaza involuntar comportamentul masculin.

1. In prezenta femeilor, barbatii alearga mai usor

Daca in alte conditii nici nu s-ar fi gandit sa alege dupa autobuz, in prezenta unei femei barbatul se arata mult mai dispus de a face eforturi de orice fel, in speranta ca impresioneaza. Nu conteaza propriu-zis daca femeia respectiva este partenera lui, colega de munca sau vecina, ceea ce este mai important este nivelul de atractivitate al ei. Cu cat este mai sexi, cu atat el va fi mai dornic sa-si arate abilitatile. La aceasta concluzie a ajuns un grup de cercetatori care a rugat zece barbati sa alerge timp de 20 de minute, odata priviti doar de cercetatori, alta data priviti si de femei. Oamenii de stiinta au constatat ca atunci cand alergatorii stiau ca sunt observati de ochi feminini au depus mai mult efort si au alergat mai sustinut.

2. Barbatii isi asuma mai multe riscuri in prezenta femeilor

Un studiu efectuat la Universitatea din Liverpool a arata ca barbatii au tendinta sa traverseze ai des strazile pe rosu sau prin locuri nepermise atunci cand sunt priviti de reprezentantele sexului frumos. Practic, asumare unui numar mai mare de riscuri sau supunerea la un risc crescut este o forma de a se „dea cocosi”, a demonstrat cercetarea.

3. Barbatii sunt mai generosi in prezenta femeilor

 Comportamentul financiar al femeii –  cati bani scoate din portofel – nu este influentat in niciunfel de prezenta unor barbati sau a unor femei foarte atragatoare. In cazul barbatilor, lucrurile se schimba, dupa cum arata un studiu publicat in revista de specialitate „British Journal of Psychology”. Oamenii de stiinta care au coordonat studiul au descoperit ca barbatii sunt mai generosi din punct de vedere financiar cand sunt in prezenta unei femei frumoase, fiind dispusi sa doneze chiar mai multi bani in scopuri caritabile. „Teoretic, o fapta buna savarsita in vazul unei feme este echivalentul uman al desfacerii cozii paunului pentru atragerea femelei”, spune profesorul Wendy de la Universitatea Sheffield.

4. Barbatii consuma mai multe calorii in prezenta femeilor

In mod constient  sau inconstient, barbatii mananca mai mult si mai bogat caloric in prezenta femeii, arata un studiu citat de ABC News. In timp ce barbatii consuma mai mult in prezenta femeilor, la randul lor, reprezentantele sexului frumos mananca mai putin cand sunt insotite la masa de un barbat.

5. Numarul de femei care roiesc in jurul unui barbat ii influenteaza modul in care isi gestioneaza finantele

Cu cat un barbat considera ca are mai multe optiuni in materie amoroasa, cu alte cuvinte, cu cat un barbat crede ca are mai multe femei care umbla dupa el si il doresc ca partener, cu atat el este mai precaut cu finantele lui si cu atat este mai predispus sa economiseasca. Cand un barbat se simte singur si fara optiuni amoroase in jurul lui, cu atat mai mult se va angaja la riscuri financiare, cheltuind mult si adunand datorii, a demonstrat un studiu efectuat la Universitatea din Minnesota (SUA).

Sursa: The Atlantic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 19 = 20