FED 100 DE ANI

  • dataFederal Reserve din SUA împlinește 100 de ani

Pe 23. Decembrie 1913 în Statele Unite ale Americii a fost fondată Federal Reserve. Șefii acesteia au avut multe momente dificile de depășit de-a lungul anilor.

 

Istoria Rezervei Federale Americane începe cu o criză financiară. În timpul marii panici din 1907, prețurile acțiunilor pe Wall Street s-au prăbușit. Americanii își pierd încrederea în bănci și se așteaptă ca enomiilor lor să le fie rambursate instant. Sistemul bancar se clatină, doar intervenția unui bancher din New York, pe nume John P. Morgan a împiedicat ceea ce e mai rău. Pentru a evita acest lucru pe viitor, senatorul Nelson W. Aldrich invită trei ani mai târziu o serie de oficiali guvernamentali și bancheri de top la o întâlnire secretă pe o mică insulă a statului american Georgia. Misiunea acestei întâlniri era crearea unei bănci centrale. Dar vor mai fi nevoie de încă trei ani până ce propunerea va trece de Senat.

 

Iar în ziua de luni ce tocmai a trecut Federal Reserve (Fed) a sărbătorit 100 de ani de la naștere. Planul de concepere al Fed a fost elaborat în secret datorită faptului că acesta era destul de contrsoversat printre oficialii de la Washington. Unii se temeau că o bancă centrală ar putea extinde și mai mult puterea instituțiilor de pe Wall Street. Au mai existat două astfel de tentative de a forma o nouă instituție financiară.

 

Congresul a fondat deja la 1791 Pima Bancă (First Bank) a Statelor Unite. Dar această inițiativă a fost atât de controversată încât a format fronturi noi în cabinetul de atunci al lui George Washington. Apoi câțiva ani mai târziu Fed a fost formată, iar după 20 de ani de funcționare ca și experiment, încercarea de a forma din nou o bancă centrală a eșuat. O nouă bancă formată în 1816 pentru a reduce inflația nesustenabilă, nu a reușit să existe nici măcar două decenii. Președintele Andrew Jackson a desființat-o din nou. Raționamentul său a fost că activitățile acestei noi instituții sprijineau în principal doar elita, sau doar pe cei înstăriți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1