Fed semnalizează majorări suplimentare a dobânzilor

8b297849da8ce1eb8a1e9135d25dee10

Piața americană a muncii este tot mai slabă, un posibil Brexit atârnă amenințător asupra întregii economii mondiale. Mulți se așteaptă ca Fed să suspende planificata majorare de dobânzi din luna iunie. Șefa Fed, Yellen, apasă ușor pe frână, rămânând însă fidelă cursului ei.

Șefa băncii centrale a SUA, Federal Reserve, Janet Yellen, a apăsat ușor pe frână în legătură cu discuția despre o posibilă majorare a dobânzilor de referință. Într-un discurs pe care l-a ținut în Philadelphia șefa Fed a subliniat faptul că piața muncii din SUA s-a dezvoltat dezamăgitor în ultima vreme. În special populația de culoare și latino-americanii au mari probleme în a-și găsi joburi. Chiar și inflația a eșuat în a atinge ritmul dorit de peste două procente.

Yellen a reacționat prin discursul ei la statisticile din luna mai privind șomajul din SUA. Au fost create prea puține joburi noi, doar 38.000. Aspectele pozitive a perspectivei economice nu pot să compenseze laturile negative, spune Yellen. Ea se așteaptă însă ca piața muncii să se îmbunătățească, iar conjunctura să se amelioreze moderat.

Yellen păstrează ca probabilă o majorare graduală a nivelului dobânzilor de referință cu circa 0,25% sau 0,5%, dar numai dacă situația economică va permite așa ceva. În urmă cu zece zile ea a explicat însă că această majorare va fi cel mai probabil împărțită egal pe perioada următoarelor luni.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Fed-signalisiert-weitere-Zinserhoehungen-article17872826.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 5 = 4