Federal Reserve a ridicat ratele dobânzilor cu 0,25%

Fed-Res-Interest-Rate-640x360

Banca centrală americană (Fed) a crescut ratele dobânzilor cu 0.25 puncte procentuale, prima creștere din 2006. Banca centrală a Statelor Unite, de asemenea, a ridicat usor perspectiva de creșterea economică pentru anul viitor, de la 2,3% la 2,4%.

Acest lucru sugerează că banca nu crede că majorarea ratei va deteriora cresterea. Ca si răspuns, piețele de acțiuni din SUA au crescut. Dow Jones a trecut de la o crestere de 50 puncte pentru a ajunge la 79 de puncte la 17,612.79, un câștig de 0,5%. Ratele din SUA au fost aproape zero din 2008.

Votul pentru creşterea ratelor a fost unanim. Banca a citat motivele acțiunii sale ca fiind, creșterea cheltuielilor gospodăriilor și a investițiilor în afaceri, împreună cu o continuă rată scăzută a inflației. Fed a declarat că va continua să monitorizeze inflația și ocuparea forței de muncă pentru a determina dacă și când vor fi nevoie de majorări suplimentare.

Președintele Federal Reserve, Janet Yellen, a declarat că este încrezătoare că economia va “continua consolidarea”, dar încă mai are “loc de îmbunătățiri”. Acțiunile viitoare vor depinde de modul în care economia va reactiona și va fi treptată.

Yellen a recunoscut că slăbiciunea a rămas pe piața forței de muncă, în special în creșterea salariilor. Aceasta a avertizat că în cazul în care Fed continua să amâne cresterea ratelor ar fi putut fi forțată să înăsprească politica monetară prea repede, ceva ce ar fi putut duce la o altă recesiune.

Perspectiva pe termen mediu a Fed pentru rata fondurilor federale este de 1,5% în 2016 și 2,5% în 2017. Fed nu se va apropia de nivelurile normale de aproximativ 3,5%, până în 2018, când se așteaptă ca economia să revină pe o cale solidă.

http://www.bbc.com/news/business-35117405

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 5 =