Femeile de la Curbura Carpaților în urmă cu 5.000 de ani – cochete, bine îngrijite, atașate familiei

Muzeul Județean Buzău a deschis recent două săli tematice dedicate civilizației eneolitice și Epocii bronzului la Curbura Carpaților, bijuteriile și piesele de podoabă descoperite pe șantierele arheologice din județul Buzău deținând o pondere importantă, iar arheologii concluzionând pe baza acestora că femeile de acum 4.000-5.000 de ani din zonă erau cochete și bine îngrijite.

‘Artefactele cu o frecvență foarte mare sunt inelele de buclă, brățările și colierele, majoritatea bijuteriilor și piesele de podoabă fiind descoperite în morminte’, a declarat directorul adjunct al Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache.

Potrivit sursei citate, podoabele feminine erau realizate dintr-o multitudine de materiale.

‘În urmă cu circa 4.000 de ani, cele mai multe podoabe erau confecționate din os, bronz, dar și din argint sau aur, precum și din chihlimbar, caolin sau chiar coral’, a mai declarat sursa citată.

Arheologii buzoieni au refăcut pe baza artefactelor descoperite profilul femeii care a locuit în urmă cu 4.000-5.000 de ani în zona Carpaților de Curbură.

‘Femeile erau cochete, foarte bine îngrijite, cu părul împletit, cu tatuaje pe piele, acestea acordând o mare atenție îngrijirii personale. Am putea concluziona că au fost chiar independente și sofisticate, dovadă numărul mare și diversitatea de bijuterii și piese de podoabă descoperite pe șantierele arheologice din județul Buzău’, a apreciat arheologul buzoian.

Daniel Costache susține că ‘dovezile arheologice atestă și importanța familiei în viața acestor societăți preistorice’.

‘Femeia era atașată de copii, iar familia funcționa după reguli bine stabilite. Regula era egalitatea, dar elitele aveau un rol privilegiat, iar descoperirile din necropola de la Cârlomănești ne înfățișează o comunitate organizată pe cartiere, având relații intrafamiliale solide încât și după moarte membrii săi doreau să fie împreună’, a mai declarat directorul adjunct al Muzeului Județean Buzău.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

26 − 21 =