Feriti-va de francul elveţian, a devenit cea mai volatilă monedă din lume, depăşind rubla

Francul-elvetian--la-a-treia-zi-de-devalorizare

Francul elveţian a devenit cea mai volatilă monedă din lume, depăşind rubla,sustine Bloomberg preluat de Mediafax. Fluctuaţiile francului elveţian au devenit mai mari decât ale rublei, care a fost în ultimele 12 luni cea mai volatilă monedă din lume, după ce Banca Naţională a Elveţiei a abandonat săptămâna trecută în mod neaşteptat plafonul valutar.

“Anunţul băncii centrale a Elveţiei a fost o surpriză majoră pentru piaţă. Există mulţi factori negativi în jurul rublei, dar în privinţa volatilităţii este posibil ca momentul cel mai dificil să fi fost depăşit”, a declarat Piotr Matys, analist la Rabobank International în Londra, potrivit datelor Bloomberg.

Volatilitatea francului elveţian a atins nivelul de 261%, fiind peste cea a rublei, într-un grafic realizat de Bloomberg, după decizia Băncii Naţionale a Elveţiei de a renunţa la cotaţia minimă de 1,2 franci/euro, care a dus la aprecierea masivă a monedei elveţiene.

Instabilitatea rublei a crescut după ce Rusia a permis în noiembrie fluctuaţia liberă a monedei, decizie care a accelerat deprecierea declanşată de prăbuşirea preţurilor petrolului şi sancţiunile occidentale impuse din cauza conflictului din Ucraina.

În 16 decembrie, volatilitatea rublei a atins 245%, în urma deciziei Băncii Rusiei de a majora dobânda de politică monetată la 17%, pentru susţinerea monedei. Rubla continuă să fie cea mai instabilă monedă de pe pieţele emergente.

——————————————————————————————————————————————–

regular_smile………..feriti francul dar si vecini ca cel de mai jos…

Un tânăr militar venea mereu acasă noaptea târziu şi zdrang, bang cu cizmele de perete, după ce le scotea din picioare.
Într-o zi, vecinul:


– Auzi, vecine, te rog mult, nu mai izbi cizmele alea de câte ori vii acasă, că mă ţii aşa de luni de zile şi ma tot trezeşti în miez de noapte.


Vine militarul a doua zi, ca de obicei, noaptea târziu, zdrang prima cizmă… şi-şi aminteşte:

-“Aoleu, am uitat de vecinu’…

Ia s-o pun eu p-astalaltă uşurel jos.

Sper că nu l-oi fi trezit deja.

”
După vreo oră, vecinu’, la uşa ăstuia:


– Izbeşte şi cizma ailaltă să mă pot culca odată.

—————————————————————————————————————————————-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

81 − = 78