Ferrero a câștigat recursul împotriva retailerului Delhaize

Ferrero a câștigat o acțiune în justiție împotriva comerciantului belgian Delhaize, acesta din urmă afirmând că crema sa tartinabilă de tip Nutella este mai sănătoasă și mai prietenoasă cu mediul, comparativ cu un produs asemănător, dar care are în lista de ingrediente și ulei de palmier, informează Food Navigator.

În decembrie 2015, judecătorii belgieni au decis inițial în favoarea lui Delhaize, dar acest lucru a fost contestat de gigantul italian producător de dulciuri la Curtea de Apel din Bruxelles, care s-a pronunțat săptămâna trecută în favoarea lui Ferrero.

Decizia nu se referă la mențiunile Delhaize cu privire la uleiul de palmier, care sunt prezentate pe ambalaj, ci la cele făcute în cadrul campaniei de marketing care promovează produsul și prin care s-a spus că crema tartinabilă de tip „choco” este mai sănătoasă și mai ecologică pentru că nu conține ulei de palmier.

După victoria obținută, Ferrero și-a exprimat satisfacția printr-o declarație în care a arătat că: „este important să se acorde consumatorilor acces la informații obiective și corecte pentru a le permite să aleagă liber și în cunoștință de cauză. Din aceste motive, salutăm pe deplin decizia Curții de Apel din Bruxelles cu privire la litigiul dintre Ferrero și lanțul belgian de supermarketuri Delhaize, ce a vizat mesajele utilizate pentru promovarea cremei sale tartinabile dulci fără ulei de palmier”.

Ferrero a mai făcut și în trecut declarații cu privire la ceea ce ei au numit a fi „o campanie mizerabilă și inechitabilă” pornită împotriva uleiului de palmier, iar în noiembrie anul trecut au difuzat un spot TV în Italia care promova siguranța, calitatea și durabilitatea ingredientelor sale, inclusiv a uleiului de palmier.

Delhaize1Purtătorul de cuvânt al Delhaize a declarat că „respectă, dar regretă” decizia judecătorilor.

În conformitate cu hotărârea Curții de Apel din Bruxelles, în care se arată că afirmațiile lui Delhaize erau „necontrolabile”, comerciantul trebuie să oprească imediat campania sa de marketing sau să primească o amendă de 25.000 de euro pentru fiecare nouă apariție în care se arată că produsele sale sunt mai sănătoase deoarece nu conțin ulei de palmier, deși purtătorul de cuvânt al Delhaize a spus că au făcut deja acest lucru de acum câțiva ani.

„Nu trebuie să schimbăm nimic pe ambalaj sau în lista de ingrediente ale produselor. Concluzia este că această hotărâre nu va avea niciun impact asupra clientului: produsul va rămâne în sortimentul nostru, iar ambalajul va rămâne la fel”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Prezenta hotărâre a Curții de Apel din Bruxelles a menținut în parte decizia din 2015 care prevedea și că deși Delhaize nu mai poate specifica că produsul său nu conține ciocolată, el poate continua să folosească termenul „choco”, deoarece acesta este utilizat în mod obișnuit de publicul larg.

O perspectivă legală: „Nu poți condamna uleiul de palmier în mod neglijent”

Expertul în legislație alimentară și director executiv al Hylobates Consulting, Luca Bucchini, a declarat că: „Mesajul pentru cei interesați de a-și promova produsele prin faptul că acestea nu conțin ulei de palmier este acela că ei trebuie să fie foarte atenți în redactarea materialelor publicitare, asigurându-se că există dovezi solide pentru toate afirmațiile, prin comparare cu uleiul de palmier certificat. Cu siguranță, cazul arată că nu poți condamna fără nicio grijă, utilizarea uleiului de palmier; marketingul trebuie să colaboreze cu departamentele tehnic și juridic înainte de a lansa o campanie.”

„Vom vedea mai multe cazuri în instanță, dar avocații vor recomanda prudență, în condițiile în care pierderea unui caz major pentru utilizatorii de ulei de palmier ar putea fi mai dăunătoare decât câștigarea altor câteva. Este posibil ca sfaturile să depindă de detaliile privind campania publicitară – dacă aceasta se axează pe punerea în evidență a conținutului grăsimi saturate conținute de uleiul de palmier, de exemplu, ea va fi mai dificil de contracarat”, a adăugat acesta.

O pretenție populară

Mars1Crema tartinabilă de tip „choco” a Delhaize a devenit de-a lungul anilor un produs popular în gama sa, pe segmentul mărcilor private, dar este singurul produs al supermarketului care clamează insistent lipsa uleiului de palmier dintre ingrediente. Totuși, clamarea eliminării uleiului de palmier este în creștere pe toate categoriile de produse alimentare.

La începutul acestui an, Orkla Confectionery & Snacks Sweden a anunțat că a reușit să elimine utilizarea uleiului de palmier din 98% dintre produsele sale comercializate pe piețele țărilor nordice, acțiunea demarând încă din 2008, în încercarea de a-și face portofoliul de produse mai sănătos. Reducerea echivalează cu peste 7.000 de tone de ulei de palmier și înseamnă mai puțin cu 1.500 de tone de grăsimi saturate în alimentele ce ajung pe mesele consumatorilor.

Producătorul francez Lucien Georges, la rândul său, a lansat anul trecut o ciocolată cu alune, fără ulei de palmier.

În orice caz, Delhaize, care deține 6.500 de magazine în întreaga lume, și are 50 de milioane de consumatori în fiecare săptămână, nu se așteaptă ca decizia să aibă un impact negativ asupra vânzărilor.

„Dimpotrivă”, spune purtătorul de cuvânt al firmei. „Această hotărâre judecătorească subliniază faptul că Delhaize are în portofoliu o alternativă fără ulei de palmier. Nu credem că acest lucru va avea un impact negativ asupra vânzărilor [și] vom continua să dezvoltăm și să lansăm produse noi și inovatoare ca răspuns la nevoile și preocupările specifice ale clienților noștri. Acesta este parte din strategia noastră comercială.”

„Sălbatică și inexactă”

Hotărârea a fost salutată de Malaysian Palm Oil Council, care a catalogat pretențiile lui Delhaize ca „afirmații sălbatice și inexacte” și care sunt „neadevărate, nejustificate și denigratoare”.

Malaysian Palm Oil Council este de părere că etichetele pe care apar mențiuni că produsele respective nu conțin ulei de palmier, în general, încalcă regulamentul european privind informarea consumatorilor în materie de alimente (FIC) și că astfel de încălcări sunt tolerate de Comisia Europeană”. Aceste etichete, combinate cu alte eforturi europene împotriva uleiului de palmier, sunt în beneficiul industriilor europene.

„Evidențierea pe etichete a faptului că produsul respectiv nu conține ulei de palmier este făcută de Delhaize prin încălcarea normelor privind mențiunile negative stabilite de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) în 2016, cu privire la uleiurile de palmier durabile (RSPO) și din care Delhaize este membru începând cu anul 2007.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

98 − = 89