Fondul de stat norvegian vrea să renunțe la petrol

 


Investițiile în afaceri petroliere fac parte din domeniul trecutului pentru Fondul Norvegian de Pensii. Cel mai mare fond de stat din lume vrea astfel să obțină independență față de prețul petrolului. Fondul este implicat în peste 9000 de firme de peste tot din lume.

Fondul Norvegian de Pensii, cel mai mare fond de stat din lume care a colectat de-a lungul anilor veniturile obținute de norvegieni din afacerile cu petrol, dorește să își schimbe acum direcția investițiilor. Banca Centrală Norvegiană, cea care administrează fondul, a explicat guvernului de la Oslo că dorește să obțină independența fondului de prețul la petrol. Norvegia este cel mai mare producător de petrol din Europa Occidentală.

Această recomandare este făcută strict din motive financiare și se bazează pe analizele efectuate pentru a garanta independența resurselor, a subliniat directorul adjunct al băncii, Egil Matsen. Astfel nu s-au luat în calcul prognoze privind evoluția prețului la petrol sau viitoarea rentabilitate oferită de sectorul petrolier.

Din anii `90 fondul de stat încorporează o parte din veniturile Norvegiei din afacerile cu petrol, pentru ca de acestea să poată beneficia și generațiile viitoare. La nivel mondial fondul este implicat în cadrul a peste 9000 de firme și deține 1,3% din suma totală investită pe bursele din toată lumea. Dacă vorbim de bursele europene, cota se ridică la 2,3%.

La mijlocul lunii septembrie fondul a atins pentru prima dată valoarea de un bilion de dolari americani, circa 846 miliarde de euro. Ceea ce reprezintă că fiecăruia din cei 5,3 milioane de locuitori ai Norvegiei le revine o sumă de 160.000 de euro.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Norwegens-Staatsfonds-will-weg-vom-Ol-article20136859.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 26 = 36