Finanțări nerambursabile pentru media, bloguri sau ONG-uri, pentru păstrarea identității lingvistice a românilor

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, a declarat joi, la Suceava, că unul dintre obiectivele ministerului pe care-l coordonează se referă la păstrarea identității naționale, iar în acest sens se are în vedere finanțarea de proiecte ce presupun extinderea, profesionalizarea și eficientizarea mass-media în limba română.

”Unul din obiectivele majore ale Ministerului este păstrarea identității spirituale și lingvistice a românilor aflați astăzi în afara granițelor. Avem comunități foarte mari care s-au stabilit deja de 15-20 de ani. (…) Încercăm să abordăm pe două paliere, limba română la nivel educațional și limba română promovată prin mass-media în diaspora. Există un număr ridicat de publicații, de ziare, de televiziuni, de posturi de radio și publicații on-line în limba română ale românilor din afara granițelor și, prin programul de finanțare pe care-l are ministerul nostru, am încercat, în acest an, să acordăm o atenție specială publicațiilor și să le acordăm un ajutor direct prin finanțările nerambursabile pe care le acordăm. Avem un proiect de sprijinire a jurnaliștilor din Serbia unde avem comunități importante și se luptă să mențină mass-media în limba română”, a spus Andreea Păstârnac.

Ministrul a anunțat, de asemenea, că în semestrul doi al acestui an se va derula un program de formare pentru jurnaliștii din diaspora, la București, dar și în zone din România unde sunt studiouri teritoriale importante care realizează programe pentru comunitățile istorice, dar și pentru noua diasporă.

Potrivit lui Păstârnac, bugetul ministerului este de 8 milioane de lei, iar conform legislației actuale în vigoare, finanțarea se face pe patru piloni, fără să existe delimitare bugetară între aceștia.

”Modul în care lucrează Ministerul, potrivit Legii 321, în vigoare, se bazează pe solicitările acestora. Deci, dacă dumneavoastră ați avea un cotidian sau un blog în diaspora, ați scrie un proiect și ați solicita sprijinul ministerului pentru activitatea dumneavoastră. Proiectul este prezentat unei comisii care, în funcție de strategia națională adoptată recent, ar fi luat în considerare, ar fi acceptat sau nu. Deci modul acordării finanțării se bazează pe solicitările directe ale jurnaliștilor din diaspora”, a mai spus Andreea Păstârnac, precizând că orice persoană autorizată, blog sau ONG care îndeplinește condițiile din ghidul de finanțare poate aplica, iar reprezentanții ministerul se străduiesc să răspundă afirmativ cât mai multor solicitări.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × = 4