FINITO CU FINIS

HDR_F_r_Titlu2_copiere11_copiereFINITO CU FINIS

Problema Finisului, despre care am mai scris aici, a fost in fine.. aplanata  de Consiliul Judetean.Mai jos gasiti cronologic linistirea spiritelor din jurul FINISULUI.

24.12.2013  Beiusul la mana Finisului?!

In pragul sarbatorilor  de iarna ale anului trecut s-a produs un nou scandal in proiectul pentru modernizare a infrastructurii de apa din judetul Bihor, cel de-al doilea dupa Biharia care a iesit din proiect. De aceasta data marul dicordiei a aparut pe teritoriul comunei Finis,producand nemultumiri in randul Consiliului local, in frunte cu primarul, Florian Man si localnicilor. Nemultumirile au pornit de la faptul ca proiectul urmarea aprovizionarea cu apa a Beiusului din izvorul Feredeu aflat pe suprafata Finisului.Locuitorii isi argumentau nemultumirile privind indeplinirea aductiunii,deoarece trebuia stricata o anumita parte din drumul realizat din fonduri europene; iar capacitatea izvorului de a alimenta cu apa si municipiul Beius nu este atat de mare.

Directorul Companiei de Apa Oradea ( CAO), Ovidiu Gavra declara la acel moment:„Este o problemă pusă fals din punct de vedere economic şi tehnic. De fapt, este o problemă politică, chiar dacă aici politicul nu ar trebui să aibă nicio imixtiune. Primăria Finiş ar trebui să rezolve problema pozitiv, deoarece acea aducţiune ar deservi şi comuna Finiş”, fiind bulversat si de faptul ca de ce un primar din alianta PSD, ar putea bloca un proiect garantat de aliatii sai din USL. Tot acesta ii linistea pe localnici vizavi de problema lucrari din bani europeni ce urma a fi deranjata, prin stabilirea unei conventii intre constructori,pentru a nu pierde garantia lucrarilor, acestea putand fi reabilitate dupa terminarea proiectului.Consiliul Judetean Bihor( CJ) era invinuit in partea majoritara de directorul CAO, deoarece vointa politica a acestora trebuia sa fie mai puternica, sa-l convinga pe primarul Finisului.

De partea cealalta, CJ Bihor, in frunte cu  presedintele Cornel Popa, aducea critici la adresa primarului din Finis, caracterizandu-l ca pe un personaj cu care nu se poate colabora.Din perspectiva conducerii Finisului si a localnicilor, acest proiect nu isi are rostul, intrucat spun ei,  detin deja o conducta de alimentare cu apa si in acest caz de ce ar trebuii sa li se mai deranjeze comuna, ca oricum debitul Feredeului nu este atat de mare pentru a alimenta cu apa si Beiusul.

21.03.2014  Conflictul aplanat de Consiliul Judetean

                                        Dupa cele intamplate anul trecut, in cele din urma aceasta problema si-a gasit rezolvarea. CJ Bihor, a trimis saptamana trecuta, autorizatia semnata de presedintele  Cornel Popa si eliberata de Institutia Arhitectului Sef din cadrul Consiliului Judetean ,in care spune ca proiectul va continua, facand justificarea ca aceasta autoritate are dreptul sa decida daca mai multe autoritati administrative teritoriale sunt implicate.Autorizatia era necesara,deoarece riscul pierderii celor 10 milioane de lei a fost tot mai mare, intrucat pe 7 martie au venit la Oradea reprezentanti ai ministerului, pentru a registra proiectele neimplementate pana la termen.

Presedintele CAO confirma obtinerea autorizatiei: “ Ne-au comunicat obţinerea autorizaţiei săptămâna trecută. Acum, proiectul este, spre vizare, la dirigintele de şantier, firma Louis Berger. Conform contractului, aceasta are 15 zile să-l aprobe, după care ni-l retrimit, iar noi, CAO, predăm amplasamentul pentru începerea lucrărilor”, declara acesta.Primarul comunei Finis nu-si exprima nici acum acordul pentru implementarea unei conducte noi: „Eu am conductă băgată, să nu mai strice banii pe una nouă”, spune acesta.

——————————————————————————————————————————————————————————–regular_smile…….ardeleanul din Finis….

Ardeleanul din Finis, la scoala ii spune profesorului ca el vrea sa invete ebraica.

Profesorul:

-De ce tocmai ebraica?

-Pai cind am sa mor si am sa ajung in Rai, sa pot vorbi cu Dumnezeu.

-si daca ai sa ajungi in Iad?

-Pai romana stiu bine!

 

 

 

                        

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

45 − = 39