Sancțiunile economice îngreunează în prezent comerțul cu Rusia. Firmele germane iau inițiativă fără alte formalități și construiesc fabrici la fața locului. Astfel că scot mai mult din buzunar decât au făcut-o în ultimii ani.
Companiile germane investesc din nou cu mare stil în Federația Rusă. După ce exporturile către această regiune nu mai sunt posibile datorită sancțiunilor economice reciproce, companiile mijlocii și concernele germane construiesc proprile fabrici în Rusia, pentru a rămâne prezenți în continuare pe piața locală, raportează cei de la Welt am Sonntag. Acest lucru este relevat de o statistică a băncii naționale a Germaniei, Deutschen Bundesbank.
Creditorii germani s-au îndepărtat de Rusia încă din anul 2014 și mult jucători de pe piața locală și-au retras capitalul net, roata se întoarce și în direcția opusă. În anul 2015 a crescut volumul investițiilor directe a firmelor germane pe piața locală, spun cei de la Bundesbank, până la un total de 1,78 de miliarde de euro și astfel la o valoare care a mai fost atinsă doar în anii de boom dintre 2006 și 2008. Anul 2016 ar trebui să fie atins un nou record, pentru că, potrivit Bundesbank investițiile directe din Germania către Rusia au atins doar în primul trimestru valoarea de 1,1 miliarde de euro.
Companiile care investesc în Rusia provin din diferite domenii. Astfel, producătorul de utilaje agricole cu o valoare de câteva miliarde de euro, CLAAS, a investit fix 120 de milioane de euro într-o fabrică nouă la Krasnodar. Cel mai mare producător german de produse lactate, DMK și producătorul de suplimente alimentare naturale, Bionorica, au planuri pentru a investi fix 30 de milioane de euro la Voronej pentru extinderea propriei producții.
Cursul de schimb redus al rublei face ca investițiile să fie relativ ieftine. De asemenea, guvernul rus promite condiții speciale. Cine investește minim 750 de milioane de ruble, deci echivalentul a zece milioane de euro, se obligă să rămână pe o perioadă de minim 10 ani în țară sau investește într-o ramură de producție care nu mai exista până atunci în Rusia primește un contract special de investiții. Prin intermediul acestuia compania poate să participe la licitații publice, să primească facilități fiscale sau să aibe un statut egal cu orice companie din Rusia.