Nici o altă țară nu este atât de des amenințată de catastrofe naturale cum este Japonia. În ciuda unor sisteme moderne de avertizare și a tehnologiilor de construcție, există mereu pagube noi, dar a treia economie a lumii vrea să ia măsuri suplimentare. Iar firmele locale sunt interesate să facă bani din asta.
Două dintre cele mai grave cutremure din ultimii ani au afectat Japonia. Marea insulă japoneză Kyushu a fost lovită pe data de 14 aprilie de un cutremur cu magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter, iar la câteva zile mai târziu acesta a avut o replică cu magnitudinea de 7 grade. În incident au decedat 50 de oameni sub dărâmături, iar alte 61 de persoane au decedat ca urmare a consecințelor cutremurului în provincia afectată Kumamoto. 160.000 de locuințe au fost avariate parțial.
Pagubele pentru economia întregii regiuni se ridică la circa 4,6 bilioane de yeni, echivalentul a circa 40 de miliarde de euro. Turismul din regiune va avea nevoie de cel puțin o jumătate de an pentru a se recupera.
Nu este vorba doar despre reconstrucție, ci și despre îmbunătățirea regiunii pentru a face față unor evenimente viitoare de acest gen, spune guvernatorul regiunii Kumamoto, Ikuo Kabashima. Pentru că, catastrofele naturale nu au creat doar pagube în Kumamoto, ci oferă și oportunități de care economia japoneză poate profita, de la reconstrucție la implementarea de sisteme suplimentare de protecție împotriva cutremurelor sau taifunilor.
http://www.n-tv.de/wirtschaft/Japanische-Firmen-setzen-auf-Erdbeben-article18673921.html