Calvarul oradenilor, amenda de 34 mil euro de la CET, or putea-o plati, in conditiile in care “greseala materiala” e posibil sa fie de fapt o infractiune pentru bani multi?

58910368

Pentru locuitorii Oradiei plata sumei de 33.4 milioane de euro care este amenda încasată de CET Oradea de la Comisia Europeană, ar putea deveni o provocare fara precedent pentru buzunarele si asa din ce in ce mai subtiri in lichiditati ale oradenilor. Această penalizare vine ca urmare a faptului că centrala electro-termică nu a reuşit sau nu a dorit să îşi răscumpere la timp certificatele verzi pe care le vânduse în 2012, pentru a-şi acoperi cheltuielile.

Termenul limită încălcat a fost 25 aprilie 2013, CET-ul orădean rămânând restant cu o treime dintre certificatele verzi cu care trebuia să figureze în sistemul european informatizat, sistem în care se regăsesc toţi poluatorii, dar şi cei care primesc certificate verzi de la statele-membre ca urmare a faptului că produc energie verde.

Singura scăpare a societăţii de termoficare orădene părea a fi o acţiune în instanţă, însă, nici aici nu a avut mai mult noroc, cel puţin deocamdată. Potrivit portalului Curții de Apel Oradea, în 16 martie 2015, instanţa s-a pronunţat cu privire la respingerea cauzei ca neîntemeiată. Amenda contestată de CET este de 100 de euro/certificat nedepus, ceea ce, în cazul Oradiei, înseamnă circa 34 de milioane de euro. Electrocentrale SA a atacat în instanță decizia celor de la AFM, dosarul în cauză, 345/35, datând din 5 septembrie 2014. Fiind prima instanţă, cu siguranţă conducerea CET va uzita şi de celelalte căi de atac pentru a-si acoperi neglijenta facuta cu sau fara buna stiinta.

De ce e posibil si cu buna stiinta? Simplu – e vorba de bani multi care intra in buzunarele functionarilor manageri. Dar cum e posibil? Iata mai jos rezultatele unei anchete europene care vizeaza aceasta maniera de lucru prin care firmele produc în mod deliberat gaze cu efect de seră. Practic comerțul internațional cu drepturi de emisie ar trebui să reducă schimbările climatice globale produse de emisiile de gaze. Unele companii insa fac exact pe dos și fac în așa fel încât să primească cât mai multe certificate, pe care apoi să le poată vinde pentru bani mulți către Germania.

În Rusia, Ucraina si Romania o cantitate mare de gaze cu efect de seră este produsă cu singurul scop de a câștiga foarte mulți bani apoi prin reducerea emisiilor și comercializarea certificatelor de emisie rămase. Suddeutsche Zeitung raportează despre cercetări efectuate la comun cu WDR, din care reise că anumite firme au făcut acest lucru sistematic timp de ani de zile, câștigând sume importante de bani din manipularea sistemului de protecție a mediului, fără a reduce însă emisiile cu măcar un gram de CO2. Seria de fraude au fost dezvăluite prin intermediul unui raport pentru revista economică Nature Climate Change.

Modelul de afaceri se bazează potrivit raportului pe cerințele protocolului de la Kyoto pentru protecția mediului. Apoi emisiile economisite sau reduse se pot comercializa pe plan internațional, sub formă de certificate speciale pentru emisii. Acestea pot fi vândute profitabil către alte firme, pentru ca acestea să poată îndeplini cerințele dure de mediu ale UE.

Publicația descrie exemplul producătorului de plastice Halo Polymer din orașul rusesc Perm care in septembrie 2012 firma a raportat cu mândrie că în anul precedent vânzările sale au crescut cu 73% datorită, printre altele, a cerințelor protocolului de la Kyoto. În practică de fapt 40% din vânzările sale nu erau realizate din producția de materiale plastice, ci din gazele dăunătoare climei, SF6 și HFC 23, care reprezintă deșeuri secundare rezultate din producția de materiale plastice. În acest fel Halo Polymer a câștigat în anul 2011 aproape 200 de milioane de dolari (176 milioane de euro).

Asadar Electrocentrale Oradea a pierdut astfel, în primă instanţă, procesul cu Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) tocmai ascuzand poate in spatele unei asa zise greseli materiale scopuri de genul celor omologte ca infractiuni in toata regula.Dar sa zambim si sa fim optimisti….

——————————————————————————————————————————————

regular_smile.…acum CET-ul trece pe gaze…

In timpul razboiului, intr-un lagar de exterminare, se face apelul.
– Nationalitatea?
– Rus.
– Inpuscati-l !
– Nationalitatea?
– Evreu.
– Ardeti-l !
– Natinalitatea ?
– Ion, Moldovan.
– La gaze !
– Domn comendant de ce iar gaze, ieri gaze, azi gaze, vreau altceva !
– Duceti-l la gaze poate scap de el de astadata!

Ion Moldovan, se inpotriveste cu inversunare, tinandu-se de usa deschisa a gazatorului.
Dinauntrul gazatorului o voce suparata ii striga:
– Baaaa, da intra odata ca ies gazele !!!

 

—————————————————————————————————————————————–

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Firmen-produzierten-bewusst-Treibhausgase-article15786926.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 3