Cele mai multe companii americane își obțin veniturile de pe mai multe piețe. Acestea trebuiesc impozitate în țara de origine, dar asta doar dacă banii sunt apoi aduși înapoi în țara de origine. Și ce ar putea fi cel mai bun lucru pentru sumele uriașe de bani, dacă nu chiar păstrarea lor în străinătate?
Un nou studiu cu privire la practica de impozitare a companiilor americane este zdrobitor pentru cea mai mare economie a lumii. Pentru că, companiile din SUA sunt nevoite să plătească impozit pe profiturile realizate în străinătate de obicei doar atunci când acestea se întorc în țară, ceea ce nu se întâmplă de multe ori. Mai degrabă sunt păstrate în străinătate pentru a se evita impunerea impozitelor. Un studiu efectuat de firma de audit contabil Analytics între 2008 și 2013 arată că surplusul generat în străinătate de către companiile din SUA s-a dublat, ajungând la aproape 2100 triliarde de dolari. Aceasta reprezintă una dintre cele mai mari probleme și necesită o reformă fiscală, a declarat președintele Comitetului de Finanțe al Senatului, democratul Ron Wyden.
Nici o companie din SUA nu utilizează această practică mai mult decât rivalul Siemens, gigantul energetic General Electric. Ei dețin câștiguri de aproximativ 110 miliarde de dolari păstrați în străinătate. Lor le urmează Microsoft cu 76 de miliarde de dolari, apoi companiile farmaceutice Pfizer cu 69 de miliarde de dolari și Merck&Co cu 57 de miliarde de dolari precum și Apple, cu 54 de miliarde.
Într-un anunț GE se spune că, compania este prezentă în peste 170 de țări iar profiturile obținute în străinătate sunt apoi reinvestite în țara lor de origine. Un purtător de cuvânt al Merck a mai declarat că grupul își plătește dările în conformitate cu toate cerințele și prevederile autorităților competente. Celelalte companii nu au putut fi contactate sau au refuzat să comenteze cu privire la acest studiu. În special compania Apple este din nou atacată cu privire la practicile sale fiscale. CEO-ul acesteia, Tim Cook, a declarat anul trecut în fața Congresului că producătorul iPhone este un important contribuabil și nu se folosește de trucuri evazioniste.
http://www.n-tv.de/wirtschaft/US-Firmen-umgehen-Fiskus-im-grossen-Stil-article12626696.html