Toate fondurile de la UE intrate în primele trei luni din an în România sunt de 1,2 miliarde de euro şi de 3,9 miliarde de euro în primele patru luni din an, potrivit execuţiei bugetului general consolidat. Doar că guvernul actual a schimbat modalitatea de raportare şi raportează acum în execuţia bugetară ca sume intrate în ţară şi plăţile directe către fermieri, care până anul acesta nu erau vizibile în execuţia bugetului general consolidat publicată de Finanţe. O altă raportare a Finanţelor detaliază domeniile spre care se îndreaptă banii şi din care reiese că, la trei luni (ultimele date), pe fonduri structurale au intrat în ţară doar 4 milioane de euro. 265 de milioane de euro au mers spre fondul de dezvoltare rurală, 900 de milioane de euro spre plăţile directe şi 31 de milioane spre alte domenii.
Rata infimă de absorbţie pentru fondurile structurale are o singură explicaţie: România nu are acreditată nicio agenţie de management, or absorbţia se realizează prin intermediul unor astfel de agenţii. Criza guvernamentală ar putea intârzia serios acreditarea şi deci şi absorbţia.
Rovana Plumb, ministrul delegat pentru fonduri europene, a spus că la începutul lui iulie autorităţile de management ar putea fi acreditate, astfel încât România să poată trimite deconturile la Bruxelles pentru proiectele finanţate din fonduri europene. „Pe 28 aprilie am trimis la Autoritatea de Audit toate programele operaţionale, cu toate descrierile de proceduri, inclusiv sistemul IT. Suntem în fază finală cu trei programe operaţionale în ceea ce priveşte acreditarea, unde s-au terminat misiunile de audit: Capacitatea Administrativă, Asistenţă Tehnică şi Iniţiativa pentru IMM, la care aşteptăm opinia finală până la sfârşitul lunii.