FMI avertizează cu privire la zona euro

d9a38044343817ad49a48c7a15417eb0

Posibila ieșire a Marii Britanii din UE atrage și îngrijorări din partea FMI. Fondul se așteaptă în acest caz la consecințe negative pentru zona euro și oferă consultanță pentru BCE.

Fondul Monetar Internațional (FMI) se teme că decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană va avea consecințe semnificative pentru spațiul euro. Chiar presupunând că Regatul Unit poate primi condiții similare Norvegiei la finalul unui Brexit, fondul se așteaptă la o încetinire a creșterii economice.

Banca Central Europeană (BCE) a fost sfătuită de FMI să continue cu politica sa monetară, dar nu prin păstrarea dobânzilor negative, ci să continue să își extindă achizițiile de hârtii de valoare. FMI și-a modificat prognoza de creștere pentru zona euro pentru perioada 2016 și 2017 la 1,6% respectiv 1,5% după 1,5% și 1,7% cât a fost anterior. Aceasta este doar o evaluare inițială, spune Mahmood Pradhan, director adjunct al Departamentului European de la FMI.

Ei se bazează pe ipoteza că Marea Britanie va primi un statut similar Norvegiei după ieșirea din uniune și își va putea păstra în continuare accesul la piața comună europeană. La rândul său acest lucru înseamnă că Marea Britanie trebuie să aplice majoritatea reglementărilor UE, chiar și în privința liberei circulații a persoanelor. Se va ajunge la un declin brusc în relațiile comerciale externe, dacă se va ajunge la aplicarea regulamentelor Organizației Mondiale a Comerțului, avertizează Pradhan.

BCE ar trebui să se axeze pe o ameliorare suplimentară a politicii sale monetare pentru cazul în care rata inflației nu se va majora, spun cei de la FMI. Cu toate acestea, vor trebui fixate limite pentru rata depozitelor.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/IWF-warnt-vor-Brexit-Folgen-article18156776.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

52 − 43 =