FMI avertizează în legătură cu noi amenințări reprezentate de economiile emergente

_85953761_gettyimages-183722510

FMI avertizează în legătură cu noi amenințări reprezentate de economiile emergente

Fondul Monetar Internațional a avertizat că “stabilitatea financiară globală nu este încă asigurată”. Nota de precauție a venit de la un înalt oficial al FMI Jose Vinals, la prezentarea celui mai recent Raport Global de Stabilitate Financiară. Natura pericolului s-a schimbat, a spus acesta.

Stabilitatea financiară în economiile avansate s-a îmbunătățit, dar riscurile s-au mutat spre economiile emergente, a explicat Vinals. Schimbarea în centrul de interes al FMI reflectă parțial problemele ridicate în raportul Fondului, publicat marţi cu privire la perspectivele economice globale mai ample.

Unul dintre mesajele cheie în această analiză a fost că economiile emergente și în curs de dezvoltare se confruntă cu al cincilea an consecutiv de încetinire a creșterii economice. Acesta este unul dintre factorii cheie din spatele riscurilor sporite la stabilitatea lor financiară. Altă problemă o constituie afacerile cu datorii în valută străină, care ar putea fi lovite de o consolidare a dolarului, ceea ce măreste rambursarea în termeni de monedă națională. Pe această măsură, Ungaria, Mexic, Indonezia și Chile sunt expuse în mod special.

Raportul constată că piețele financiare globale au devenit mai sensibile la schimbările de performanța economică şi politică a Chinei. Nu există nici un răspuns clar la această întrebare, doar o recunoaștere destul de clară că încetinirea din China nu reprezintă un risc la adresa stabilității financiare dincolo de frontierele sale.

Faptul că accentul este pus tot mai mult pe economiile emergente, nu înseamnă că FMI crede că totul este roz în țările bogate. Există încă probleme vechi de criza financiară, în special în finanțele publice și băncile din zona euro.

http://www.bbc.com/news/business-34465290

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

78 − = 77