FMI cere o scutire de datorii pentru Grecia

7dc962b68fc4351b89a91548805d5cf1

Ministrul federal de finanțe din Germania, Wolfgang Schäuble, vrea să ajute Grecia doar în schimbul respectării unor cerințe dure de austeritate. În schimb cei de la Fondul Monetar Internațional sunt convinși că acestea se vor implementa. Situația este evaluată cu totul altfel după o vizită la Atena.

Fondul Monetar Internațional (FMI) a cerut în continuare o tăiere a datoriilor pentru Grecia. Povara curentă a datoriei este insuportabilă, iar în cadrul pachetului de ajutor măsurile de economisire și reformă sunt nerealiste, anunță fondul într-o declarație, după ce o delegație a FMI a cercetat personal situația de la fața locului.

O altă tăiere a datoriilor este necesară pentru ca finanțele publice ale Greciei să poată să fie aduse la un nivel sustenabil, se mai spune în declarație. În ciuda a trei pachete consecutive de ajutorare, primul fiind implementat în anul 2010, Grecia a reușit să adune datorii care depășesc o pondere de 180% din produsul intern brut al țării. FMI descrie ca fiind nerealistă previziunea că din anul 2018 va exista un excedent bugetar de 3,5%.

Aceste condiții au fost fixate de grupul format de statele membre ale zonei euro pentru Grecia în cadrul acordului pentru acordarea ultimului pachet de ajutor. Ministrul de finanțe german, Wolfgang Schäuble, a fost printre cei care au susținut o poziție fermă în relația cu Grecia. Cu toate acestea, el a declarat că este necesară și implicarea FMI pentru ca Germania să continue să participe la pachetul de ajutor.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/IWF-fordert-Schuldenerlass-fuer-Griechenland-article18715531.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 5 = 5