FMI în ajutorul Ucrainei

3qft0538

Fondul Monetar Internațional vrea să ofere credite pentru Ucraina, țară puternic afectată de o criză economică, chiar dacă țara are datorii față de alte țări. Proiectul se confruntă cu critici dure din partea Rusiei.

Fondul Monetar Internațional vine în ajutorul Ucrainei în conflictul acesteia cu Rusia. FMI vrea să pună țării la dispoziție un ajutor financiar, chiar cu modificarea regulilor FMI de acordare a creditelor. Țara ar fi astfel capabilă să își achite datoriile către alți creditori, spune un purtător de cuvânt al fondului.

Conducerea executivă a fondului a decis în favoarea unei abateri de la politica curentă. Detaliile vor fi anunțate în zilele următoare, declară purtătorul de cuvânt al FMI. Ministrul de finanțe rus, Anton Siluanov, a declarat prompt că decizia este o mișcare activă împotriva guvernului de la Moscova. Fără îndoială că proiectele FMI vor să slăbească influența economică a Rusiei asupra Ucrainei.

Rusia presează Ucraina pentru plata unei datorii în valoare de 3 miliarde de dolari americani și este astfel împotriva unei restructurări a datoriei celor de la Kiev în valoare de 15 miliarde de dolari. Rusia refuză să se alăture restructurării convenite cu creditorii privați și argumentează că creditele valutare scandente în luna decembrie trebuiesc onorate prin acorduri între state și nu prin finanțare privată.

O cerere de tăiere a datoriilor este parte a unui pachet de ajutor internațional în valoare de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina. FMI a acordat deja țării ajutoare în valoare de 17,5 miliarde de dolari. FMI acceptă de multă vreme restanțe în cazul creditorilor privați, dar nu în cazul statelor. Dacă Ucraina nu poate onora împrumutul, atunci programul de ajutor al FMI ar fi în pericol.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/IWF-kommt-der-Ukraine-entgegen-article16528821.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × = 16