FMI reduce prognoza de creștere la nivel mondial

_80357757_c5vw8pyr
FMI reduce prognoza de creștere la nivel mondial

Fondul Monetar Internațional (FMI) a redus prognoza de creștere economică globală pentru acest an si anul viitor. FMI se așteaptă la o creștere de 3,5% în acest an, comparativ cu estimarea anterioara de 3,8% făcută în luna octombrie. Prognoza de creștere pentru 2016 a fost de asemenea redusă, la 3,7%.

Previziunile sunt reduse în ciuda unui impuls major pentru economia mondială – scăderea bruscă a prețurilor la petrol, care prezintă un semn pozitiv pentru majoritatea țărilor. FMI la rândul său reflectă așteptările diminuate cu privire la perspectivele de creștere pentru multe economii dezvoltate și emergente în următorii câțiva ani.

Zona euro este un exemplu în acest sens. FMI se așteaptă ca redresarea să continue, dar nu puternic. Se estimează o creștere de 1,2% în zona euro în acest an și 1,4% în 2016. Pentru Banca Centrală Europeană, prioritatea este de a combate deflația, sau scăderea prețurilor, acum în curs de desfășurare.

Cea mai clară scădere o putem vedea în Rusia, unde se preconizează o scădere cu 3% a economiei în acest an şi cu 1% anul viitor. Acesta fiind rezultatul scăderii prețurilor petrolului și tensiunilor geopolitice crescute – cu alte cuvinte, crizei din Ucraina și sancțiunilor occidentale.
Există unele excepții de la modelul de prognoze mai pesimiste. Cea mai mare se reflectă în Statele Unite, unde se prognozaeă o creştere cu 3,6% în acest an și 3,3% în 2016.

http://www.bbc.com/news/business-30876954

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 8 = 40