FMI sărbătorește cu reforme

lagarda

Fix cu ocazia celei de-a 70-a aniversări, Fondul Monetar Internațional adoptă reforme. Astfel organizația de specialitate a ONU se depărtează tot mai mult de obiectivele fondatoare. În sfârșit, spun unii critici.

Nu va exista cu această ocazie un dans din buric al lui Christine Lagarde. Chiar dacă șefa celui mai important creditor internațional pentru guverne aflate în dificultate ar fi oferit în glumă un astfel de spectacol, pentru ca Congresul American să aprobe propunerile de reformă.

La scurtă vreme înainte de eveniment, organizația fondată oficial pe data de 27 decembrie 1945 a încercat să-i îmbuneze pe republicanii americani explicându-le că fondul are nevoie de o renovare.

Pe lângă Banca Mondială, FMI a fost lansat ca una dintre cele două instituții Bretton-Woods, numite după un sat de munte din statul federal american New Hampshire. Acolo s-au întâlnit încă din timpul celui de-al doilea război mondial șefii celor mai mari puteri, pentru a pune bazele sistemului economic mondial de după război.

Dar în timp ce sistemul de schimb valutar pus la punct acolo, care punea bază pe dolarul american ca referință, a fost considerat între timp ca fiind depășit, motivul invocat fiind slăbiciunea la export a Statelor Unite, FMI și Banca Mondială au susținut poziția de valută dominantă.

Ambele instituții încă mai există, dar rolul lor s-a schimbat. FMI ar fi ajutat după război la construirea unui nou sistem economic, se ocupă de asemenea de politica valutară și monetară a națiunilor industrializate. În afară de asta, acționează ca și “pompier” pentru țările în curs de dezvoltare, în cazul în care acestea sunt amenințate de faliment. Dar în schimbul acestor intervenții fondul cere de cele mai multe ori reforme dure.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/IWF-feiert-70-Geburtstag-mit-Reform-article16631966.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 6 = 30