Foamea de avocado creează probleme în Mexic

8975fd78fea18084c37116bd5c781e87

Anumite simboluri la modă precum ceaiul de Mate și barba de hipster nu mai asigură o doză suficientă de individualitate pe rețelele de socializare, astfel că noua modă este să consumi avocado, iar trendul este tot mai popular. În dauna ecosistemului și a bunăstării sociale.

Avocado este noul star al rafturilor cu legume. Indiferent că este consumat ca și Guacamole, toast sau în salate, fructul este pe meniul fiecărui local de hipsteri dintre Flensburg și Konstanz. În blogurile alimentare există sfaturi pentru prepararea de băuturi naturale cu mere și avocado sau cum să-ți faci acasă toast cu avocado și semințe negre de susan.

Lanțurile mari de supermarketuri precum Edeka își promovează pe Instagram ofertele de avocado. Actrița americană Gwyneth Paltrow a publicat în noua sa carte de bucate numită “It`s all easy” trei rețete originale pentru toast cu avocado. Pe Instagram există peste 190.000 de postări legate de noul trend alimentar. Iar agitația din jurul fructului exotic promovează masiv cererea și aruncă prețurile în aer. În cel mai mare producător de avocado din lume, care este Mexicul, oamenii de știință și ecologiștii avertizează deja cu privire la acest trend care promovează exploatațiile ilegale. Afectate sunt în special statul federal Michoacán din vestul țării, acolo unde 40% din totalul fructelor de avocado din lume sunt crescute și exploatate.

În fiecare an sunt defrișate 1500-4000 de hectare de păduri, pentru a face loc pentru plantațiile de avocado, spune Jaime Navia de la organizația mexicană de protecție a mediului, Gira. De asemenea, oamenii suferă de pe urma agriculturii intensive. Utilizarea de pesticide în monoculturi poluează apele potabile, spune Navia.

Chiar și guvernul local se arată îngrijorat în privința defrișărilor ilegale, dar dacă spre deosebire de oamenii de știință și ecologiști, nivelul nu este atât de alarmant. Pomii de avocado cresc sub conifere, explică Mario Tapia Vargas de la Institutul Național de Cercetare pentru Silvicultură, Agricultură și Pescuit. Mai devreme sau mai târziu, fermierii vor tăia din copaci, pentru ca plantele de avocado să primească mai multă lumină.

Între anii 2000 și 2010 suprafețele agricole din Mexic s-au extins de la 95.000 de hectare la peste 134.000 de hectare. Cererea puternică și prețurile în creștere au făcut ca această afacere să fie extrem de atractivă pentru fermieri. În Mexic, fructul este poreclit “aur verde”.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Avocado-Hunger-wird-zu-Mexikos-Problem-article18518506.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 4 =