Fondul de stat norvegian depășește un bilion de dolari

Norvegia deține cel mai bogat fond de pensii din lume, care a atins recent un volum de un bilion de dolari. Alimentat din veniturile obținute de statul norvegian din vânzarea petrolului, fondul oferă o rezervă sigură pentru populația tot mai îmbătrânită a țării.

Fondul norvegian de pensii, cel mai mare fond de stat din lume, a atins un nou volum record. Pentru prima dată de la înființarea sa, fondul a atins marți o valoare de peste un bilion de dolari (aproximativ 834 miliarde de euro). Creșterea “copleșitoare” a fondului este “o piatră de hotar”, a declarat directorul fondului de pensii, Yngve Slyngstad. Dezvoltarea fondului peste valoarea simbolică de un bilion de dolari se datorează stării favorabile de pe piața de acțiuni, dar și slăbiciunii relative a dolarului american.

Fondul, care se alimentează în special din veniturile obținute de industria perolieră norvegiană, a fost fondat în anii `90, pentru a da guvernului spațiu de manevră în politica fiscală, în cazul în care prețurile la petrol vor scădea sau economia va fi lovită de o stare de slăbiciune. Dacă în viitor rezervele de petrol se vor epuiza, atunci de sumele din acest fond va continua să beneficieze populația norvegiană. La nivel mondial el este implicat în peste 9000 de firme și deține fix 1,3% din stocul total de investiții al burselor de valori din toată lumea. În Europa este vorba despre o cotă de 2,3%. 65% din sume sunt investite în acțiuni, 32% dîn obligațiuni de stat din toată lumea, iar restul de 2,5% în proprietăți imobiliare.

Conform unei decizii parlamentare din anul 2015, fondul nu mai are voie să mai investească în companii din sectorul energetic sau minier, care își compun cifra de afaceri în proporție mai mare de 30% din exploatarea cărbunelui. Liniile directoare ale fondului interzic de asemenea investițiile în companii care încalcă grav drepturile omului, exploatează munca copiilor, fabrică arme “inumane” sau sunt implicate în fabricarea produselor din tutun.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Norwegens-Staatsfonds-knackt-die-Billion-article20041556.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 2 =