Fondul norvegian de stat prezintă o creștere solidă

Fondul norvegian de stat administrează afacerile importante ale țării și veniturile din vânzarea de petrol și gaze naturale. În primul trimestru creșterea valorii acestuia a fost semnificativă. Dar manegerii se folosesc de rezultate pentru dezvoltarea continuă a companiei.

Cel mai mare fond de stat din lume, care administrează un volum de 860 de miliarde de euro – NBIM din Norvegia, a înregistrat în primele trei luni ale anului, al treilea cel mai bun rezultat trimestrial din istoria sa, măsurat în coroane norvegiene. Randamentul s-a ridicat între lunile ianuarie și martie la 3,8%, după cum anunță însăși reprezentanții fondului. Astfel creșterea valorii activelor a măsurat fix 32,5 miliarde de euro. Doar în luna martie randamentul a fost mai ridicat decât veniturile. În trimestrul precedent acesta a fost de 2,17 procente.

La finalul trimestrului circa 64,6% din volumul fondului se afla investit în active. Fix o treime dintre volumul investițiilor se află în domeniul bond-urilor cu venituri fixe sau sectorul imobiliar.

Între timp fondul a cerut companiilor din lumea întreagă o transparență mai mare în cazul plăților fiscale. Printre altele se face referire la dezvăluirea publică a numărului și naturii taxelor pe care firmele le plătesc într-o anumită țară. De asemenea, taxele ar trebui să fie achitate acolo unde se produc profiturile, sunt de părere reprezentanții fondului. NBIM cere corporațiilor o reformă în domeniul recompensării managerilor.

Fondul Norges Bank Investment Management (NBIM), care administrează veniturile imense ale țării ce provin din afacerile cu petrol și gaze naturale, reacționează astfel la cerințele Parlamentului. Acesta a solicitat fondului în anul 2016 să se implice mai mult în lupta cu paradisurile fiscale. NBIM și-a investit banii în peste 9000 de companii de peste tot din lume și face astfel parte din cei mai influenți investitori din lume.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Norwegischer-Staatsfonds-waechst-solide-article19784997.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × 10 =